Στις… ιστοσελίδες τους για να βρουν την αλήθεια παρέπεμπαν συχνά το κοινό Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για διαστρέβλωση στοιχείων και λάθος ισχυρισμούς στο debate που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.
Η Κλίντον αποκάλεσε τη φορολογική πολιτική του Τραμπ «trumped-up trickle-down» παραπέμποντας στην οικονομική θεωρία διάχυσης του πλούτου ενώ ο μεγιστάνας την κατηγόρησε πως είναι «όλο λόγια και καθόλου έργα».
«Νιώθω πως θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Κλίντον. «Γιατί όχι;» της απάντησε εκείνος.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών έστρεψε τα βέλη της στον επιχειρηματία επειδή δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία και την επιστροφή φόρου που έλαβε σημειώνοντας πως η κίνησή του αυτή ήγειρε ερωτήματα σχετικά με το εάν ήταν τόσο πλούσιος και φιλάνθρωπος όσο λέει. Σημείωσε δε πως στα στοιχεία επιστροφών φόρου λίγων ετών που δημοσιοποίησε φαίνεται πως παρά τον πλούτο του δεν είχε πληρώσει ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος.
«Αυτό δείχνει πως είμαι έξυπνος», απάντησε ο Τραμπ, «έχω τεράστιο εισόδημα», ανέφερε σε κάποιο άλλο σημείο, προσθέτοντας πως είναι καιρός αυτός που ηγείται της χώρας να ξέρει και κάτι σχετικά με το χρήμα. Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.
Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.
«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.
Η Κλίντον επέκρινε τον Τραμπ επειδή δεν κατέβαλε δεδουλευμένα σε κάποιους συνεργάτες με τους οποίους είχε συμβόλαιο η εταιρεία του, προσθέτοντας πως είχε γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που εξαπατήθηκαν από τον αντίπαλό της με τον ίδιο να απαντά πως τέτοια περιστατικά μη πληρωμής συνέβησαν όταν η δουλειά που είχε γίνει ήταν μη ικανοποιητική.
Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».
Ο μεγιστάνας κατηγόρησε την Κλίντον για την πολιτική της στο θέμα του εμπορίου και τόνισε πως θα εγκρίνει αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία με ασιατικές χώρες παρότι ως υποψήφια έχει εκφράσει την αντίθεσή της. «Η θέση σας ήταν εντελώς υπέρ της συμφωνίας αυτής, μετά ακούσατε αυτά που έλεγα εγώ, πόσο κακή είναι και σκεφτήκατε: λοιπόν, δεν μπορώ να κερδίσω σε αυτό το ζήτημα, αλλά ξέρετε πως εάν κερδίζατε θα την εγκρίνατε», ανέφερε.
Η Κλίντον απέρριψε το ισχυρισμό αυτό και απάντησε: «Ντόναλντ, το ξέρεις πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα αλλά αυτά δεν είναι τα πραγματικά γεγονότα».
Ο συντονιστής Λέστερ Χολτ αγωνιζόταν να συντονίσει τους δύο υποψηφίους με τη συζήτηση σχετικά με την εμπορική πολιτική ξαφνικά να μεταφέρεται στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος καθώς ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον πως αποκάλυψε πληροφορίες στον εχθρό αναφέροντας στην ιστοσελίδα της πώς σχεδίαζε να νικήσει την οργάνωση. Εκείνη απάντησε σχολιάζοντας πως αντίθετα από τον ίδιο, εκείνη τουλάχιστον έχει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών.
Παρόντες στο πανεπιστήμιο Χόφστρα όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Μπιλ και η Τσέλσι, η μοναχοκόρη των Κλίντον, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.