Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε Παρίσι, Ναντ κι άλλες γαλλικές πόλεις, κατά τη διάρκεια διαδήλωση εναντία στο νόμο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, βομβίδων κρότου-λάμψης και κανονιών νερού εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ.

Από τα επεισόδια στο Παρίσι τραυματίστηκαν τουλάχιστον ένας διαδηλωτής και πέντε αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων φέρει έγκαυμα στο πόδι.

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ο νόμος για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία. Μόνο στο Παρίσι, αυτή ήταν η 14η φορά που πολίτες κατέβηκαν σε διαδήλωση, ζητώντας να αποσυρθεί στο σύνολό του ο νόμος, τον οποίο υπερασπίζεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Οι εργατικές ενώσεις λένε πως αυτές θα είναι πιθανότατα οι τελευταίες διαμαρτυρίες στην προσπάθεια να ανατραπεί η νομοθεσία.

Ο επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, ανέφερε ότι θα ακολουθηθούν πλέον άλλες οδοί διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων και η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι θα μπλοκάρουν τις επιχειρησιακές συμφωνίες, στις οποίες δίνει προτεραιότητα ο νόμος αυτός έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η διαδήλωση είχε επίσης ως στόχο να συνεχιστούν οι πιέσεις απέναντι στην κυβέρνηση που κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την εκλογική βάση της. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια εντελώς αδιάλλακτη κυβέρνηση. Ασφαλώς θα πληρώσει το τίμημα στις εκλογές και σε όλα τα επίπεδα», προέβλεψε η Σεσίλ Γκοντάρ-Λαλάν, του συνδικάτου Solidaires.

franceriot8 franceriot7 franceriot6 franceriot5 franceriot4 franceriot3 franceriot2 franceriot1 franceriot12 franceriot11 franceriot10