Δικαστής διέταξε χθες την προφυλάκιση του καθαιρεθέντος δημάρχου της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογοτά, εν όψει της δίκης του για τις κατηγορίες ότι λάμβανε δωροδοκίες για να αναθέτει συμβάσεις έργων.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν θέσει τον κεντροαριστερό δήμαρχο Σαμουέλ Μορένο σε διαθεσιμότητα τον Μάιο.

Η δημαρχία στην Μπογοτά χαρακτηρίζεται στην Κολομβία το πιο σημαντικό αξίωμα μετά την προεδρία της χώρας.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα ότι ο Μορένο είναι ύποπτος φυγής και ενδέχεται να αποπειραθεί να επηρεάσει μάρτυρες.

Επιχειρηματίες που κρατούνται για κατηγορίες που σχετίζονται με την ίδια υπόθεση είπαν σε εισαγγελείς ότι ο γεννημένος στο Μαϊάμι Μορένο και ο αδελφός του ζητούσαν χρήματα με αντάλλαγμα τη σύναψη συμβάσεων, περιλαμβανομένης μιας για την επέκταση του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Μπογοτά με το διεθνές αεροδρόμιο σε προάστιό της.

«Πιθανώς ενέχεται σε τουλάχιστον δύο εγκλήματα», ανέφερε ο δικαστής Χόρχε Πολίδορο. «Το δικαστήριο διατάσσει την προφυλάκισή του».

Ο Μορένο –ο οποίος διεγράφη από το κόμμα του, τον Δημοκρατικό Πόλο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα– διαψεύδει τις κατηγορίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο εκβιασμός. Ο αδελφός του, Ιβάν Μορένο, πρώην γερουσιαστής, βρίσκεται επίσης στη φυλακή ενόψει της δίκης του για σχετικές κατηγορίες κι επίσης δηλώνει αθώος.

Η Μπογοτά, μια πόλη 8 εκατ. κατοίκων με ετήσιο προϋπολογισμό που ανέρχεται σε περίπου 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ασφυκτιά τα τελευταία χρόνια από το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και το ανεπαρκές σύστημα των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η δίωξη σε βάρος του Μορένο, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 15 ετών εάν κριθεί ένοχος, προστίθεται σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στις τάξεις του κρατικού μηχανισμού που έχουν έλθει στην δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Πρώην αξιωματούχοι έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις όπως παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, υποκλοπές τηλεφωνημάτων αντιπάλων τους, εκτελέσεις πολιτών που παρουσιάστηκαν εκ των υστέρων ως αντάρτες κ.λπ.

Ο Μορένο αντικαταστάθηκε προσωρινά από την Κλάρα Λόπες, επίσης μέλος του Δημοκρατικού Πόλου.

Δημοτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ο Γουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης, θα δώσει σκληρή μάχη με τον Ενρίκε Πενιαλόσα, υποψήφιο των Πρασίνων, ο οποίος ήταν δήμαρχος από το 1998 ως το 2001 και θεωρείται αρχιτέκτονας του συστήματος συγκοινωνιών της πόλης.