Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την ειρηνική εξέλιξη των χθεσινών διαδηλώσεων και αντι-συγκεντρώσεων στην Κολωνία και ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας της πόλης και του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα συμβάντα κατά τη διάρκειά τους. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει την απαγόρευση προβολής ζωντανού μηνύματος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των διοργανωτών της διαδήλωσης και η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ, η οποία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει και τις σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Ως «πολύ ωραία έκφραση του κράτους δικαίου», περιέγραψε τη νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

«Ανταλλαγή απόψεων με έναν καφέ ή τσάι»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ χαρακτήρισε «καθημερινή ομαλότητα» την ενέργεια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να καλέσει σήμερα για συνομιλίες τον γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα.

«Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία, αυτό συμβαίνει επίσης καθημερινά και αλλού – και στο Βερολίνο. Για αυτό δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικό, αλλά μπορώ πράγματι να επιβεβαιώσω ότι ο επιτετραμμένος μας, έλαβε μια πρόσκληση να περάσει από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για μια συζήτηση», δήλωσε ο κ. Σέφερ και σημείωσε ότι κατά πάσα το θέμα θα είναι «οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο, πιθανόν η χθεσινή διαδήλωση στην Κολωνία, η οποία ευτυχώς εξελίχθηκε τόσο ειρηνικά». Δεν γνωρίζω, αλλά το υποθέτω, συνέχισε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια ωραία ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της τουρκικής και της γερμανικής κυβέρνησης (…) με έναν καφέ ή τσάι».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σέφερ διευκρίνισε ότι λέξη «κλήση» για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι επίσημος όρος – και σίγουρα όχι όρος του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι έκφραση συνηθισμένης συναλλαγής μεταξύ κρατών. «Κλήση» σε αυτή την περίπτωση, επισήμανε, σημαίνει ότι η φιλοξενούσα κυβέρνηση επιθυμεί να συνομιλήσει με τον εκπρόσωπο μιας ξένης κυβέρνησης και είναι καλή συνήθεια να ανταποκρίνεται κανείς μια τέτοια πρόσκληση για συζήτηση. «Είτε το αποκαλέσετε “κλήση” είτε “πρόσκληση” για συζήτηση, δεν έχει επί της ουσίας καμία διαφορά. Και δεν πιστεύω ότι ο σκοπός είναι να γίνει μια “παρατήρηση”. Αλλά θα το δούμε όταν θα μάθουμε με ποιον τρόπο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα μας ενημερώσει δημοσίως για την συζήτηση που θα έχει γίνει», κατέληξε και ανέφερε ότι ο γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διακοπές.