Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πώς έχουν «αναστατώσει» για τα καλά την Τουρκία η οποία και καταφεύγει στη γνωστή της τακτική που δεν είναι άλλη από τις απειλές.
Σε μία προσπάθεια εκφοβισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, ανακοίνωσε ακόμα και την πρόθεσή της να βγάλει ξανά στο Αιγαίο το διάσημο από τα γεγονότα του 1987 ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» για έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας δεν δίστασε να μιλήσει για «προβοκάτσια» εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη έναρξη των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, και απείλησε ότι το ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» της Τουρκίας θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Κι όλα αυτά ενώ στην Κύπρο άρχισαν χτες οι πρώτες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Στενό μαρκάρισμα» στις έρευνες κάνει ήδη και τουρκικό πολεμικό πλοίο, χωρίς να παρενοχλεί προς το παρόν.
Ωστόσο, προκλητική χαρακτηρίζεται η στάση της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο δεδομένου και των δηλώσεων της τουρκικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ , επανέλαβε για μια ακόμη φορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι αρχίσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή.
Επανέλαβε επίσης πως τα ερευνητικά σκάφη θα συνοδεύονται από πλοία του στόλου και επιβεβαίωσε την «επιστράτευση» του πλοίου «Σισμίκ», πλοίο το οποίο είχε επιστρατεύσει στο Αιγαίο η Τουρκία πριν τρεις δεκαετίες φτάνοντας στα όρια ένοπλης αντιπαράθασρεσης με την χώρα μας.
Φυσικά και τότε αφορμή στάθηκε η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Το επεισόδιο στο Αιγαίο με το «Σισμίκ» έμεινε στην ιστορία ως «η κρίση του Σισμίκ».
Με φόντο το ιστορικό γεγονός, ο τούρκος υπουργός απείλησε την ελληνική πλευρά διευκρινίζοντας πολλάκις στην συνέντευξή του στη Χουριέτ: «Εάν οι Ελληνοκύπριοι εφαρμόσουν το ημερολόγιο που ανακοίνωσαν, και εμείς την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε την αναζήτηση πετρελαίου στην Μεσόγειο και στο… Αιγαίο».
Ο Γιλντίζ επεσήμανε ακόμη πως οι έρευνες των Ελληνοκυπρίων για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούνε πρόκληση και προβοκάτσια και «θα ερευνήσουμε για πετρέλαιο γύρω από όλη την νήσο Κύπρο. Θα αναζητήσουμε και στα νερά νοτίως του νησιού».