Ο διοικητής της Γ’ Στρατιάς συνελήφθη καθώς φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος.

«Ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της Γ’ Στρατιάς, συνελήφθη» γνωστοποίησε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αντιμετωπίζει την κατηγορία της προδοσίας.

Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι η επέκταση της επιχείρησης σκούπας που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, εκτός από το στράτευμα και στο χώρο των δικαστικών. Ο ένας μετά τον άλλον προσάγονται οι ανώτατοι δικαστικοί.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από 2.800 δικαστικοί. Εντάλματα έχουν εκδοθεί επίσης για 140 μέλη του Τουρκικού Συμβουλίου του Κράτους, 48 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ενός μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πρόκειται για στρατιωτικούς και δικαστικούς, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόσκεινται στον χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Μέχρι πριν από λίγο καιρό το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν ήταν βασικός συνεργάτης της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, αλλά από το 2015 είναι από τους βασικούς εχθρούς της.