Ο διεκδικητής της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος, Όουεν Σμιθ δηλώνει στην εφημερίδα «The Guardian» ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ή γενικών εκλογών για το Brexit.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πολλοί ψηφοφόροι που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, παραπλανήθηκαν.
«Το νέο δημοψήφισμα ή οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν όταν οι όροι αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ξεκαθαριστούν πλήρως», υποστηρίζει ο Όουεν Σμιθ.
Σημειώνεται ότι με δυναμικό τρόπο μπήκε την Τετάρτη στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας των Εργατικών ο βουλευτής και πρώην σκιώδης υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Όουεν Σμιθ.
«Ο Τζέρεμι (Κόρμπιν) είναι ένας καλός άνθρωπος με υπέροχες Εργατικές αξίες… αλλά δεν είναι ο ηγέτης που μπορεί να μας οδηγήσει σε εκλογές και να τις κερδίσει για τους Εργατικούς» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Σμιθ.
«Έχω ριζοσπαστικές και αξιόπιστες πολιτικές. Θέλω να θέσω υποψηφιότητα για να γίνω ο επόμενος ηγέτης, όχι μόνο του κόμματος των Εργατικών, αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός που προέρχεται από τους Εργατικούς» υπογράμμισε.
Την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας των Εργατικών άνοιξε πριν από δύο 24ωρα η βουλευτής Αντζελα Ιγκλ, λέγοντας: «Σήμερα ανακοινώνω την απόφασή μου να σταθώ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Ο Τζέριμι Κόρμπιν δεν είναι ικανός να ηγηθεί του κόμματος όπως πρέπει. Δεν είμαι οπαδός του Μπλερ, ούτε του Μπράουν ούτε του Κόρμπιν, είμαι μια γυναίκα».
Ακολούθησε επίθεση στο γραφείο της Ιγκλ στο Λίβερπουλ. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Κόρμπιν συνέστησε ψυχραιμία και δήλωσε ότι και άλλοι βουλευτές του κόμματος, μεταξύ αυτών και ο ίδιος έχουν δεχθεί απειλές, ακόμη και για τη ζωή τους.
Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον ηγέτη των Εργατικών, το κόμμα αποφάσισε την Τρίτη ότι έχει αυτομάτως το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος, χωρίς να χρειάζεται δηλώσεις υποστήριξης από 50 βουλευτές του κόμματος, όπως ισχύει για τους έτερους διεκδικητές της ηγεσίας.
Πολλοί σχολίασαν αρνητικά την απόφαση αυτή, υπό το πρίσμα της πρόσφατης πρότασης μομφής εναντίον του, την οποία ο Κόρμπιν έχασε μεν, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αντικαταστατική.
Η πρόταση μομφής κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν υπερψηφίστηκε με ψήφους 172 υπέρ έναντι 40 κατά. Αυτό σημαίνει ότι το 81% των βουλευτών των Εργατικών που ψήφισαν, δεν έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στον ηγέτη του κόμματος.