Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αναλάβει το ιστορικό καθήκον να διαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας παράλληλα να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα της και μια χώρα βαθιά διχασμένη λόγω του Brexit.
Η πρόκληση είναι τεράστια αλλά η Μέι, η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, αναδείχθηκε ως η μόνη που μπορεί να επιτύχει συναίνεση, πείθοντας με την ικανότητα και τη σοβαρότητά της.
Είχε ωστόσο επιλέξει το στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ, πιστή στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο η Μέι έπραξε το ελάχιστο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα στο οποίο αποφασίστηκε η έξοδος από την ΕΕ, συνεχίζοντας επίσης να τάσσεται υπέρ μιας μείωσης της μετανάστευσης -αγαπημένο θέμα των υποστηρικτών του Brexit- γεγονός που την έκανε αξιόπιστη και στα δύο στρατόπεδα.
Η ψηλόλιγνη γυναίκα με τα κομμένα κοντά γκρίζα μαλλιά και την αριστοκρατική εμφάνιση, είναι μια γνήσια Συντηρητική. Στο υπουργείο Εσωτερικών του οποίου ηγείτο από το 2010, υιοθέτησε μια πολύ αποφασιστική γραμμή, είτε επρόκειτο για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες είτε για ισλαμιστές ιεροκήρυκες.
Πολλοί τη συγκρίνουν με τη διάσημη προκάτοχό της «Μάγκι» Θάτσερ. Η Μέι είναι κι αυτή ευρωσκεπτίστρια, κι αυτή ικανή, σοβαρή, με σιδηρένια βούληση. H εφημερίδα Sun την αποκαλεί «Μάγκι Μέι».
Ωστόσο μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία έχει αρκετά κοινά στοιχεία: είναι κόρη πάστορα, συντηρητική, πραγματίστρια, ανοικτή στις συναινέσεις, πολλά χρόνια παντρεμένη και χωρίς παιδιά.
«Η Τερέζα είναι μια γυναίκα εξαιρετικά δύσκολη», σχολίαζε πρόσφατα ο Κένεθ Κλαρκ, πρώην υπουργός και συντηρητικός βουλευτής.
«Ο επόμενος που θα το καταλάβει, είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», απάντησε με χιούμορ η Μέι δίνοντας τον τόνο των διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο από την ΕΕ.
Κόρη αγγλικανού πάστορα, η Τερέζα Μπρέιζιερ γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1956 στο ‘Ιστμπουρν, μια παράκτια πόλη της νοτιο-ανατολικής Αγγλίας. Έπειτα από σπουδές γεωγραφίας στην Οξφόρδη, όπου γνώρισε τον σύζυγό της, τον Φίλιπ Μέι, και ένα σύντομο πέρασμα από την Τράπεζα της Αγγλίας, αρχίζει την πολιτική της καριέρα το 1986. Τότε εξελέγη σύμβουλος της εύπορης λονδρέζικης συνοικίας Μέρτον. Έπειτα από δύο αποτυχίες στις βουλευτικές εκλογές, η Μέι εξελέγη το 1997 βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος στην πλούσια εκλογική περιφέρεια Μεϊντενχέντ, στο Μπέρκσαϊρ της νότιας Αγγλίας.
Από το 2002 έως το 2003 είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται γενική γραμματέας του Συντηρητικού Κόμματος. Διακρίθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας της καλώντας τους Τόρις, που τότε ήταν πολύ δεξιά, να βγουν από το ρόλο του «nasty party» (κόμματος των κακών).
«Το 2005 υποστηρίζει τον Ντέιβιντ Κάμερον στoν αγώνα του για την ηγεσία του κόμματος. Όταν ο Κάμερον εξελέγη πρωθυπουργός το 2010, την ανταμείβει αναθέτοντάς της το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο η Μέι θα διατηρήσει και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015.
Λιγόλογη, διακριτική, η Μέι ομολογεί ότι προτιμά να αποφεύγει τα πλατό της τηλεόρασης, τα γεύματα μετά κουτσομπολιού και τα μπαρ του κοινοβουλίου.
«Έχει μια απίστευτη ικανότητα για εργασία και είναι πολύ απαιτητική», υπογραμμίζει μια από τις συνεργάτιδες της που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Απεχθάνεται το ρίσκο, είναι αξιόπιστο πρόσωπο».
Οι υφιστάμενοί της είναι ομόφωνοι στους επαίνους τους: ήρεμη, δουλευταρού, επιφυλακτική αλλά προσιτή. Μοιάζει στην Μάργκαρετ Θάτσερ κατά κάποιον τρόπο, έχει πολύ ισχυρή βούληση, ξέρει τί θέλει», αναφέρει η Κριστίν Μέισον, ιδιοκτήτρια μιας παμπ στο Μεϊντενχέντ.
Αντίθετα, υστερεί σε ανθρώπινη ζεστασιά και επικοινωνία, κάτι που τώρα προσπαθεί να διορθώσει. Πολύ πρόσφατα έδωσε στον Τύπο μια σειρά από προσωπικές της φωτογραφίες, από το γάμο της το 1980 ή νέα μέσα στην αγκαλιά του συζύγου της. Άλλωστε ο 59χρονος τραπεζίτης στεκόταν δίπλα της για να τη φιλήσει μπροστά σε όλη την υφήλιο στο τέλος της συνεδρίασης τη Δευτέρα όπου αποφασίστηκε ο διορισμός της.
Η Τερέζα Μέι λέει ότι της αρέσει το περπάτημα και η μαγειρική. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι έχει πάνω από εκατό βιβλία με συνταγές. Όσο για την κλασική ενδυματολογική της εμφάνιση, δείχνει λιγότερο αυστηρή με τα φαντεζί παπούτσια που επιλέγει η Μέι, με το λεοπάρ σχέδιο να έχει γίνει σήμα κατατεθέν της.
Η «βασίλισσα» του Μεϊντενχέντ
«Θα είναι η καλύτερη πρωθυπουργός που έχει γνωρίσει η χώρα». Στο Μεϊντενχέντ, στην εκλογική περιφέρεια της, 50 χλμ. δυτικά του Λονδίνου, όλοι είναι περήφανοι για τη βουλευτή τους, μια «σιδηρά κυρία», ναι, αλλά και μια «πραγματική λαίδη».
Το Μεϊντενχέντ, στο Εσσεξ, είναι το βασίλειο της Τερέζα Μέι. Εκεί επανεξελέγη το 2015, με ποσοστό πάνω από 65%, καθώς ψηφίζεται από το 1997 για το έργο της και τη σοβαρότητά της, εξηγούν οι κάτοικοι.
«Δεν την ψηφίζω γι αυτό που είναι, αλλά γιατί τη σέβομαι επειδή έχει εργαστεί σκληρά για την περιφέρειά της και συνέχισε να ακούει τους πολίτες ακόμη κι όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών», δηλώνει η 64χρονη Αν Μάτκιν.
Το Μεϊντενχέντ, προπύργιο των Συντηρητικών, με 60.000 κατοίκους, από τους οποίους πολλοί πηγαίνουν καθημερινά στο Λονδίνο για δουλειά, ψήφισε, αντίθετα με την υπόλοιπη χώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η Μέι που διεξήγαγε μια ήπια εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, είχε επισκεφθεί μερικές φορές την τοπική αγορά για το σκοπό αυτό.