To Brexit φέρνει παραιτήσεις στη Βρετανία με τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς να περνούν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις.
Η πολιτική κρίση όμως δεν έπληξε μόνο το στρατόπεδο του Bremain, που έχασε στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά και το στρατόπεδο του Brexit. Έτσι, μετά την ανακοίνωση, του Μπόρις Τζόνσον, ότι δεν θα διεκδικήσει τη ηγεσία των Συντηρητικών μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, σειρά είχε ο Νάιτζελ Φάρατζ, επίσης υπέρμαχος του Brexit. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip.
Είναι απορίας άξιο γιατί οι δύο άνθρωποι που οδήγησαν τη Βρετανία στο Brexit τρέχουν να εγκαταλείψουν το καράβι και να βγουν από το προσκήνιο.
Δέκα μέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Βρετανίας τρέχουν με αστραπιαία ταχύτητα. Μετά την παραίτηση του Κάμερον και ενώ όλες αυτές τις ημέρες τα μάτια ήταν στραμμένα στη διαμάχη για την ηγεσία και στα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, την έκπληξη έκανε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του από την ηγεσία του Ukip.
Με το γνωστό πομπώδες και αυθάδες ύφος του ο Ν. Φάρατζ είπε ότι επιτέλεσε το πατριωτικό του καθήκον, έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ και αποσύρεται από την πολιτική ζωή, έως το 2020, τη χρονιά των επόμενων εκλογών, όπως γράφει η Deutsche Welle. Βέβαια, ως μετρ των ελιγμών και του αποπροσανατολισμού, απέφυγε να αναφέρει ότι φεύγει με τη θέληση του αλλά ωθείται προς την έξοδο από τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής τον Ντάγκλας Κάρσγουελ, τον μόνο βουλευτή που ήρθε με «μεταγραφή» από τους Τorries.
Τέτοιες μεγαλόστομες ανακοινώσεις περί αποχώρησης δεν θα πρέπει όμως να λαμβάνονται πολύ στα σοβαρά, επειδή ο Φάρατζ έχει αποδείξει ότι εκτός της σταθερής εχθρότητάς του προς την Ευρώπη, σε όλα τα υπόλοιπα φάσκει και αντιφάσκει. Άλλωστε ο ίδιος είχε παραιτηθεί και πάλι μετά τις εκλογές του 2015 για να ανακαλέσει όμως και να επανέλθει μετά από 48 ώρες.
Μεταξύ όλων των γνωστών λεγόμενων του, είπε και κάτι στο οποίο αξίζει να δοθεί προσοχή. Χρησιμοποιώντας μια αγγλική έκφραση, υποστήριξε πως μετά το δημοψήφισμα, το Ukip είναι «σαν τη γαλοπούλα που ψήφισε υπέρ των Χριστουγέννων», δηλαδή το Ukip έφερε το Brexit με κόστος τον πολιτικό του θάνατο.
«Η παραίτηση είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για την ανανέωση του κόμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά στους FT, ο Rob Ford, λέκτορας πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Σύμφωνα με τη νέα αυτή στρατηγική, το Ukip θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί το ρήγμα που φαίνεται να διαμορφώνεται στο Εργατικό Κόμμα ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα που εκφράζει ο Κόρμπιν και τους κεντρώους.
Με λίγα λόγια ο Φάρατζ φεύγει για να σώσει το κόμμα του και να επανέλθει μετά από λίγα χρόνια. Άλλωστε το κόμμα του δεν είχε κανένα πρόγραμμα ή κάποια πρόταση εκτός από το Brexit.
Όπως γράφουν οι FT ο πρώτος που αποχώρησε ήταν ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών.
Οι λόγοι της αποστασιοποίησης εδώ φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικοί.
O Tζόνσον ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της καμπάνιας του Brexit και μαζί με τον υπουργό M. Gove θεωρούνταν ως το πιο πιθανό δίδυμο για να αναλάβουν την υλοποίηση μιας απόφασης για διαζύγιο με την ΕΕ. Τελικώς ο Gove ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Συντηρητικών «αδειάζοντας» τον Τζόνσον.
Σύμφωνα με τους FT, ο Michael Gοve είχε πληροφορίες ότι η προσπάθεια του Τζόνσον να μαζέψει ψήφους για την ηγεσία ήταν «χαοτικές» και ότι πολλά σημαντικά στελέχη των Συντηρητικών δεν συναινούσαν στην υποψηφιότητά του. «Ο Gove θεωρούσε ότι ο Τζόνσον δεν είχε την απαραίτητη αφοσίωση για να γίνει πρωθυπουργός. Εάν δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια ομάδα τότε αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε στους FT ένας φίλος του Gove.
Οπότε ο Τζόνσον δεν ήθελε να φορτωθεί με μια ήττα στην πολιτική του καριέρα μετά τη νίκη του Brexit…