Εκατόν εβδομήντα έξι ενώσεις, που δραστηριοποιούνται στα αραβικά κράτη, απέστειλαν σήμερα επιστολή στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, με αίτημα να αναλάβει ο Σύνδεσμος δράση, ώστε η βία στη Συρία να τερματιστεί.

“Προσδοκούμε ο Σύνδεσμος να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο, αποφασιστικότερο, ώστε να τερματιστούν οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττουν τον λαό της Συρίας”, επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες την επιστολή, που δόθηκε ήδη και στα μμε και τιτλοφορείται: “δεν είναι πλέον επιλογή η σιωπή, οι Σύροι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν”, τονίζεται στην επιστολή.

Το Σάββατο, ο γγ Νάμπιλ αλ Αράμπι ανακοίνωσε μια συμφωνία του Συνδέσμου με τη συριακή κυβέρνηση, για “να γίνουν μεταρρυθμίσεις”, στο τέλος σύντομης επίσκεψής του στη Δαμασκό. Κατ’ ουσίαν, αυτή υπήρξε η πρώτη παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου στη συριακή κρίση, αφότου αυτή περί το μέσον Μαρτίου ξέσπασε.

“Ζητούμε απ τον Αραβικό σύνδεσμο να συμπεριλάβει στο σχέδιό του για τη Συρία τον τερματισμό της βίας, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και αποζημιώσεις για όσους υπέστησαν την βίαιη καταστολή των συριακών αρχών ασφάλειας”, προστίθεται στην επιστολή.

“Εφόσον οι συριακές αρχές αρνηθούν να συνεργαστούν, ζητούμε απ τον Αραβικό Σύνδεσμο να υποστηρίξει κυρώσεις τόσο κατά της Συρίας, όσο και κατά των κυβερνώντων–κυρώσεις και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, υπογραμμίζεται επίσης.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες κυρώσεις, είναι “η απαγόρευση ταξιδιών, η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των υπεύθυνων για τη βίαιη καταστολή, η απαγόρευση πώλησης εξοπλισμών στη Συρία, η κατάργηση του δικαιώματος ψήφου της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο”, επισημαίνεται.