Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει «μόλις αυτό είναι δυνατό» το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, «για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης».
Σε απόφαση, που υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν επίσης πως «η βούληση που εκφράσθηκε από τον (βρετανικό) λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή».
Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει «αμέσως» τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.
Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση.
Ο Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, προειδοποίησε ότι θα αφήσει στον διάδοχό του, που θα αναδειχθεί πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Συντηρητικό Κόμμα έπειτα από εσωτερική διαβούλευση, την ευθύνη για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου, που θα διέπεται από τις προβλέψεις του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.
Οι συνομιλίες δεν μπορεί να αρχίσουν παρά μόνο μετά την επίσημη γνωστοποίηση στις 27 άλλες χώρες της ΕΕ της βούλησης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση. Η συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει στη συνέχεια μια διετή περίοδο διαπραγματεύσεων.