Ποσοστό 35% των επιχειρήσεων στην Κύπρο, δηλαδή οριακά υψηλότερο από 1 στις 3 επιχειρήσεις, θα προχωρήσει σε απολύσεις κατά τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Η έρευνα έδειξε ότι στο σύνολο του προσωπικού τους οι επιχειρήσεις θα απολύσουν ποσοστό 11,6%. Το 74% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι διατήρησαν το προσωπικό τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, το 22% κατέγραψε 10-20% μείωση κύκλου εργασιών κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Ποσοστό 15% είχαν μεταξύ 21-30% μείωση κύκλου εργασιών και ποσοστό 16% είχαν περισσότερο από 40% μείωση κύκλου εργασιών.

Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις δεν παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών κατά τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή επτά στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση κύκλου εργασιών κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Στην έρευνα της ΟΕΒ καταγράφονται και εισηγήσεις των μελών της Ομοσπονδίας για στήριξη της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών, είναι η λήψη μέτρων για βελτίωση εισπράξεων και ρευστότητας αγοράς, η μείωση κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για επιχειρήσεις, η μείωση και απλοποίηση της γραφειοκρατίας σε κυβερνητικά τμήματα, η εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων μέσω της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η μείωση της φορολογίας για ακίνητα, η παγιοποίηση και σταδιακά μείωση του κρατικού μισθολογίου και τέλος η προώθηση έργων ανάπτυξης.

Στην έρευνα απάντησαν 113 επιχειρήσεις μέλη της ΟΕΒ και μέλη επιχειρηματικών συνδέσμων που ανήκουν στη δύναμη της ΟΕΒ, η οποία υποστηρίζει ότι αν η έρευνα πραγματοποιούνταν μετά την καταστροφή στο Μαρί τα αποτελέσματα πιθανότατα να ήταν δυσμενέστερα.