Ακόμη και η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ αποδοκίμασε τον τρόπο που η κυβέρνηση Γκρουέφσκι επέλεξε να εορτάσει την 20η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.
Χιλιάδες Σκοπιανοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της χώρας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους φορούσαν αρχαίες φορεσιές, χλαμύδες και περικεφαλαίες.
Η επέτειος της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ επιλέχθηκε και για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του διαφιλονικούμενου αγάλματος του «έφιππου πολεμιστή», όπως αποκαλούν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το οποίο φωταγωγήθηκε σε γαλάζιες αποχρώσεις.
Η ανέγερση του αγάλματος είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας αλλά και χωρών της διεθνούς κοινότητας το καλοκαίρι. Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που θα αμφισβητεί τη «μακεδονικό» έθνος και τη «μακεδονική» γλώσσα», ενώ επανέλαβε πως μια πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία, θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα από το λαό.
«Είναι μέρος της ιστορίας μας, είναι για τα παιδιά μας, για την «Μακεδονία» μας» δήλωσε ο Γκρουέφσκι, υπεραμυνόμενος την τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων με τον Μέγα Αλέξανδρο και άλλες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.
Οι δηλώσεις αυτές είχαν σκοπό να απαντήσουν σε πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Λαμπρινίδη πως: «οι τοποθετήσεις μνημείων στα Σκόπια αποτελούν πρόκληση που προβάλλουν τους Έλληνες».
Την προκλητική στάση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αποδοκίμασε ακόμη και η ίδια η αντιπολίτευση της χώρας, η οποία -εις ένδειξη διαμαρτυρίας-, δεν παραβρέθηκε στους εορτασμούς.
Η 8η Σεπτεμβρίου εορτάζεται στην ΠΓΔΜ ως εθνική εορτή καθώς στις 8/9/1991 με δημοψήφισμα οι Σκοπιανοί αποφάσισαν την απόσχισή τους από την τότε Γιουγκοσλαβία.
Πηγή: 24h.gr