Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι πολίτες της ΠΓΔΜ που παραβρέθηκαν, χθες το βράδυ, στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας. Εμφανής, όμως, ήταν η απουσία της αντιπολίτευσης που είχε διαφωνήσει με τον χαρακτήρα των κεντρικών αυτών εορτασμών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για εθνική συναίνεση, με στόχο την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας, ενώ απηύθυνε και έκκληση για συναίνεση γύρω από το θέμα του ονόματος.
«Με ρωτάνε ποια είναι η πολιτική μας για το θέμα του ονόματος. Αυτή είναι η έννοια που υποστηρίζουμε και από την οποία δεν αποκλίνουμε και ζητούμε υποστήριξη από όλους τους πολίτες της Μακεδονίας: δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας το οποίο είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ιδέες και προτάσεις, οι οποίες θα έπλητταν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη διαφορετικότητα του μακεδονικού έθνους και τη μακεδονική γλώσσα. Δεν θα επιτρέψουμε η όποια απόφαση να ληφθεί είτε από μεμονωμένους πολιτικούς είτε από την Βουλή, χωρίς προηγουμένως να διατυπωθεί η ετυμηγορία των πολιτών της Μακεδονίας, μέσω δημοψηφίσματος για την ενδεχόμενη λύση. Άντε να ενωθούμε γύρω από αυτά τα σημεία, άντε αυτά να αποτελέσουν τις δικές μας κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι.
Το απόσπασμα αυτό της ομιλίας του είναι ακριβώς το ίδιο με σχετική αναφορά που περιέχεται στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του κ.Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE. Το ίδιο απόσπασμα επανέλαβε στα τέλη Ιουλίου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Αμέσως μετά την ομιλία του κ.Γκρούεφσκι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του τεράστιου αγάλματος του «Έφιππου Πολεμιστή». Πρόκειται για το άγαλμα το οποίο είναι γνωστό στην κοινή γνώμη ως το άγαλμα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και το οποίο τοποθετήθηκε στην πλατεία των Σκοπίων, τον περασμένο Ιούνιο.
Προηγουμένως, τιμητικό άγημα μετέφερε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας -που είχε ψηφίσει η Βουλή της ΠΓΔΜ το 1991- στο νεόχτιστο μουσείο του «Μακεδονικού Αγώνα», στον χώρο της πλατείας, και εκεί εναποτέθηκε αυτή από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Τόσο η σλαβομακεδονική, όσο και η αλβανική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, δεν συμμετείχαν στους εορτασμούς, όπως άλλωστε είχαν αναγγείλει, καθώς έκριναν ότι στόχος των εορτασμών αυτών ήταν η «προσωπική προβολή» του κ.Γκρούεφσκι και στο πλαίσιο «παραποίησης» της ιστορίας της χώρας με την ανέγερση αγαλμάτων ιστορικών προσωπικοτήτων που δεν έχουν σχέση με την ΠΓΔΜ.
Όμως εμφανής ήταν και η απουσία, από τις κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις, στελεχών του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι.
Η 8η Σεπτεμβρίου εορτάζεται στην ΠΓΔΜ, ως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας. Την ημερομηνία αυτή, πριν 20 ακριβώς χρόνια, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την απόσχιση της χώρας από την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα (περίπου 95%), ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, αν και ο αλβανικός πληθυσμός της χώρας είχε μποϋκοτάρει εκείνο το δημοψήφισμα.