Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας φέρεται να κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί, ότι του έδωσε οδηγίες για καταστροφή των εκρηκτικών.

Μάλιστα, ο κ. Παντελίδης παραδέχθηκε ότι δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Χριστόφια για την κρίσιμη σύσκεψη στις 7/2/2011, στην οποία μετείχαν οι τέως υπουργοί Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο αρχηγός ΓΕΕΦ και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, νομικός Πόλυς Πολυβίου, επέμεινε να δώσει ο κ. Παντελίδης απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Χριστόφια. Εκείνος απάντησε ότι δεν το έπραξε, γιατί στη σύσκεψη δεν λήφθηκε οριστική απόφαση.

Επίσης, είπε ότι υπήρχε «διαφωνία», διαφορετική εκτίμηση, μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, ο υπουργός Άμυνας ήθελε να απαλλαγεί από το φορτίο λόγω της επικινδυνότητάς του, αλλά δεν επέμεινε στα επιχειρήματά του. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ίδιος ήταν πιο ευθυγραμμισμένος με τον υπουργό Άμυνας παρά με τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Κυπριανού, πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης, του έλεγε να μην ασχολείται με το θέμα του φορτίου, γιατί αυτό ήταν δική του αρμοδιότητα. Σε παρατήρηση, ότι φαίνεται να υπήρχε μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών μία «μη λειτουργική θέση», ο κ. Παντελίδης απάντησε «όχι εξ υπαιτιότητας μου».

Στην υπόδειξη του κ. Πολυβίου, ότι το «νέο στοιχείο» στη σύσκεψη ήταν πως για πρώτη φορά επισημάνθηκε το σοβαρό ενδεχόμενο έκρηξης του φορτίου, ο κ. Παντελίδης απάντησε ότι στην συγκεκριμένη σύσκεψη δεν άκουσε καινούργια πράγματα και πρόσθεσε ότι η σύσκεψη του Φεβρουαρίου 2011 ήταν, κατά την άποψή του , το «μη γεγονός» και πως «ήταν απογοητευτικό το ότι ήταν εκεί τόσοι άνθρωποι και παραμύθιασαν το ζήτημα».

Ο κ. Παντελίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε στην Επιτροπή, πως του έδωσε οδηγίες για καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου. Δυσαρέσκεια την οποία εξέφρασε και μεγαλοφώνως στο γραφείο του, καθώς και στον ίδιο τον Κύπριο Πρόεδρο.

Αυτό που εξέλαβα, είπε ο κ. Παντελίδης, είναι ότι είχε την συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την καταστροφή του φορτίου, αλλά και για να την εποπτεύσει.

Δήλωσε, επίσης, ότι οι οδηγίες από τον κ. Χριστόφια για την καταστροφή του στρατιωτικού υλικού του φορτίου ήταν προφορικές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Πολυβίου, ο κ. Παντελίδης επιβεβαίωσε ότι είχε συντάξει δύο σημειώματα προς τον Κύπριο Πρόεδρο, στις 3 και στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010, αντίστοιχα. Στο δεύτερο σημείωμα τον ενημέρωνε ότι υπήρχαν «κάποιοι κίνδυνοι» από το φορτίο. Στο ίδιο σημείωμα καταγράφεται η πρόθεση να προωθηθεί το θέμα της καταστροφής και ότι αναζητείται η συναίνεση του Ιράν και της Συρίας.

Από τότε, είπε, δεν είχα ούτε τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια για το θέμα αυτό.

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι δεν θυμόταν κατά πόσο ο κ. Χριστόφιας έδωσε διαβεβαιώσεις στον Σύρο ομόλογό του ότι το φορτίο θα μείνει στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον έγινε άλλη κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων στην οποία δεν ήταν παρών.

Ο επικεφαλής της επιτροπής ρώτησε το μάρτυρα, «γιατί να υποθηκεύουμε το μέλλον μας σε αυτούς τους ακραίους ισλαμιστές (Συρία- Ίραν), όταν τις αποφάσεις για την κατάσχεση του φορτίου τις είχε λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση;» Ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξάλλου, ανέφερε ότι στη Νέα Υόρκη είχε γίνει συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον Ιρανό Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, στην οποία ήταν παρών, αλλά δεν συζητήθηκε το θέμα του φορτίου.

Πριν από την έναρξη της κατάθεσης του κ. Παντελίδη, ο δικηγόρος Χρήστος Τριανταφυλλίδης κατάγγειλε τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και υποστήριξε ότι με την δήλωση δόθηκε «γραμμή» στον μάρτυρα.

Ο κ. Πολυβίου συμφώνησε με την άποψη του δικηγόρου, αλλά, τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη του μόνο τα έγγραφα και τις ένορκες μαρτυρίες. Από την πλευρά του, ο κ. Παντελίδης υποστήριξε ότι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, για την οποία είπε την άποψη του πριν εκδοθεί, δεν προκαταλαμβάνει τον ίδιο για την μαρτυρία του.

Πριν από την μαρτυρία του κ. Παντελίδη, ο υφιστάμενος του στο διπλωματικό γραφείο του κ. Χριστόφια, Ιάκωβος Γεωργίου, ευθύνη του οποίου είναι η σύνταξη πρακτικών, κατέθεσε τα πρακτικά της συνάντησης Χριστόφια-Άσαντ στη Δαμασκό, στις 31 Αυγούστου του 2009, καθώς και τα πρακτικά της συνάντησης της 6ης Φεβρουαρίου του 2009 στο προεδρικό μέγαρο, για το χειρισμό του φορτίου.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ενημέρωσε τον κ. Πολυβίου, ότι προωθεί τις διαδικασίες για να καταχωρηθεί εναντίον του κ. Γεωργίου ποινική δίωξη, με εντολή του πελάτη του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, στρατηγού Κωνσταντίνου Μπισμπίκα.

Ο κ. Μπισμπίκας, ο οποίος θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη, αμφισβητεί το πρακτικό του 2009 και υποτηρίζει ότι δεν αποδίδονται σωστά αυτά που λέχθηκαν στη σύσκεψη.

Ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι τα πρακτικά καταγράφουν πλήρως τις θέσεις που εκφράστηκαν στην σύσκεψη, μηδενός εξαιρουμένου.