Υποστηρικτές της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ συγκεντρώθηκαν χθες σε 15 πολιτείες από τις 27 της χώρας για να διαμαρτυρηθούν κατά της έναρξης διαδικασίας για την καθαίρεσή της, για την οποία αποφασίζει σήμερα η Γερουσία.
Οι διαδηλώσεις αυτές χθες το βράδυ είχαν διοργανωθεί από αριστερά πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα, σύμφωνα με την ειδησεογραφική διαδικτυακή πύλη EcoDiario.es. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η διαδικασία καθαίρεσης της προέδρου έχει στόχο την ίδια τη Βραζιλία και τον βραζιλιάνικο λαό και δείχνει την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο που ψήφισαν οι πολίτες.
Οι υποστηρικτές της εξάλλου θεωρούν ότι η όλη αυτή διαδικασία για την αποπομπή της εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πολιτικού κυνηγιού μαγισσών, ενώ η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να πολεμήσει κατά της εκστρατείας που γίνεται εναντίον της.
«Η τελευταία ημέρα της θητείας μου είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2018», επανέλαβε χθες το βράδυ η Ρούσεφ και ορκίστηκε να πολεμήσει ως το τέλος «με όλες τις δυνάμεις, με όλα τα νόμιμα μέσα, με όλα τα μέσα μάχης».
Σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής της έναρξης της διαδικασίας αποπομπής της, οι δικηγόροι της Ρούσεφ προσέφυγαν χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ζητώντας να ακυρωθεί η διαδικασία, την οποία η ίδια χαρακτηρίζει ως ένα «πραξικόπημα».
Ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ και οι σύμμαχοί του «δεν κατάφεραν να εκλεγεί (αυτός) στην προεδρία μέσω της λαϊκής εντολής και χρησιμοποιούν τη διαδικασία της καθαίρεσης για να προχωρήσουν σε μια έμμεση εκλογή του από την οποία αποκλείουν τον λαό», πρόσθεσε χθες το βράδυ η Ρούσεφ, αναφερόμενη στον αντιπρόεδρο της χώρας και πρώην σύμμαχό της που μετατράπηκε σε αντίπαλό της.
Ο Τέμερ αναμένεται ότι έως την Παρασκευή θα την έχει αντικαταστήσει στα καθήκοντά της στην περίπτωση που ψηφιστεί σήμερα από τη Γερουσία η έναρξη της διαδικασίας αποπομπής της και απομακρυνθεί αυτομάτως από τα καθήκοντά της για μέγιστη περίοδο 180 ημερών έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση της Γερουσίας για το αν θα καθαιρεθεί ή όχι, η οποία αναμένεται μάλλον τον Σεπτέμβριο.
Η 68χρονη Ρούσεφ, πρώην αντάρτισσα η οποία είχε βασανιστεί και φυλακιστεί από τη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια όσον αφορά την δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας της και με ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην κρατική ενεργειακή εταιρεία Petrobras, της οποίας ήταν επικεφαλής μεταξύ του 2003 και του 2010, την περίοδο κατά την οποία έγιναν οι περισσότερες πράξεις διαφθοράς.
Η ολομέλεια της Γερουσίας συγκαλείται σήμερα στις 09:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) για να αποφασίσει σχετικά με την έναρξη επισήμως της διαδικασίας καθαίρεσης της Ρούσεφ, της πρώτης γυναίκας που εξελέγη πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής το 2010.
Η ψηφοφορία αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται απόψε το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν πιστεύεται ότι επιφυλάσσει εκπλήξεις.
Περίπου 50 γερουσιαστές από τους 81 έχουν δηλώσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας καθαίρεσης της Ρούσεφ, δηλαδή πολύ περισσότεροι από την απλή πλειοψηφία που απαιτείται των 41 γερουσιαστών.
Αν δεν υπάρξει επομένως κάποια πολύ μεγάλη έκπληξη, η Ρούσεφ θα απομακρυνθεί αυτομάτως από την εξουσία για μέγιστη περίοδο 180 ημερών, εν αναμονή της οριστικής απόφασης των Γερουσιαστών, η οποία μπορεί να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.
Την ενδιάμεση περίοδο θα αντικατασταθεί από τον Τέμερ, ο οποίος στην περίπτωση που θα αποφασιστεί η καθαίρεσή της θα αναλάβει την προεδρία ως τις επόμενες γενικές (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές το 2018.