Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία, το οποίο έχει άμεση ισχύ αλλά για τα τρέχοντα συμβόλαια θα ισχύσει από τις 15 Νοεμβρίου. Ο λόγος είναι η συνέχιση της βίαιης καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης στη χώρα από το συριακό καθεστώς.
Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να επεκτείνει τις κυρώσεις της για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευσης της έκδοσης βίζας (θεώρηση διαβατηρίου) σε τέσσερις επιχειρηματίες που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και σε τρεις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων μια τράπεζα, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
Αυτοί προστίθενται στις 50 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 3 Ιρανοί αξιωματούχοι, και τις 8 συριακές ή ιρανικές επιχειρήσεις, οργανώσεις και θεσμούς στις οποίους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.
Το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου αναμένεται να έχει βέβαιο αντίκτυπο στο συριακό καθεστώς, καθώς η ΕΕ αγοράζει το 95% του πετρελαίου που εξάγει η Συρία.
Παράλληλα συριακές οργανώσεις ακτιβιστών ανακοίνωσαν ότι ένας διαδηλωτής έχασε σήμερα τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων ανθρώπων με αίτημα την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ.
Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της περιοχής της πρωτεύουσας Δαμασκού, της Χάμα, στην κεντρική Συρία, της Ντεράα, στο νότιο τμήμα, της Χομς επίσης στην κεντρική, της πόλης Αμούντα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, και της Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.
Οι δύο οργανώσεις, οι οποίες είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση σήμερα μαζικών διαδηλώσεων με σύνθημα «καλύτερα θάνατος παρά ταπείνωση», γνωστοποίησαν ότι υπήρξε «πολύ μεγάλη κινητοποίηση» στις περιοχές αυτές με αίτημα την πτώση του καθεστώτος.