Ξεκινάει σήμερα ενώπιον δικαστηρίου των Βρυξελλών η δίκη του πυρήνα των τζιχαντιστών της Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, ο οποίος εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και θεωρήθηκε επανειλημμένως ως λίκνο των δραστών των επιθέσεων του Παρισιού και των Βρυξελλών.
Τη δίκη αυτή που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες αναμένεται να στοιχειώσει το φάντασμα του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς και σκοτώθηκε πέντε ημέρες αργότερα σε επιχείρηση της αστυνομίας στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.
«Η υπόθεση ότι η Βερβιέ είναι ο πυρήνας των επιθέσεων του Παρισιού βρίσκεται μεταξύ αυτών που εξετάζει η γαλλική δικαιοσύνη», δήλωσε πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Ο Αμπααούντ γνωστός και από τα βίντεο στα οποία φαίνεται να διαπράττει ωμότητες στη Συρία, ήταν, σύμφωνα με τη βελγική εισαγγελία, ο «επικεφαλής» του πυρήνα αυτού του οποίου 16 κατηγορούμενοι ως μέλη του δικάζονται σήμερα ενώπιον του πλημμελειοδικείου των Βρυξελλών με την κατηγορία της συμμετοχής ή της διεύθυνσης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.
Εννέα κατηγορούμενοι διαφεύγουν και δεν θα παρουσιαστούν στη δίκη αυτή, η οποία θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας στις 22 Μαρτίου προκαλώντας τον θάνατο 32 ανθρώπων.
Τέσσερις από τους 16 κατηγορούμενους βρίσκονται στη φυλακή, μεταξύ των οποίων ο 26χρονος Μαρουάν Ελ Μπάλι, ο μόνος από τους τρεις τζιχαντιστές που επέζησε της επιδρομής της 15ης Ιανουαρίου του 2015 -μερικές ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher- των ειδικών δυνάμεων της βελγικής αστυνομίας, η οποία έγινε με την υποστήριξη μελών των γαλλικών δυνάμεων της GIGN (Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής), σε σπίτι στο κέντρο της Βερβιέ.
Ο κατηγορούμενος αυτός, από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, δικάζεται επίσης για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση επειδή άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους αυτής στη Βερβιέ, κάτι το οποίο αμφισβητεί η υπεράσπιση, όπως και τον φερόμενο ηγετικό του ρόλο στον πυρήνα αυτόν.
Δίπλα του θα βρίσκονται ο Ομάρ Νταμάς, ένας Αλγερινός που συνελήφθη στην Αθήνα στην διεύθυνση όπου οι αστυνομικοί πίστευαν ότι είχαν εντοπίσει τον Αμπααούντ, ο Μοχάμεντ Αρσάντ, ο οποίος αναζητούσε στη Γαλλία και στη Γερμανία τους δύο τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στην Βερβιέ, όπως και ο Σουχάιμπ Ελ Άμπντι και ο αδελφός του Ισμαήλ (που θα παρουσιαστεί με τη θέλησή του ενώ έχει αφεθεί ελεύθερος), οι οποίοι είχαν συλληφθεί και οι δύο την επομένη της επιχείρησης της αστυνομίας στη Βερβιέ στην γαλλοϊταλική μεθόριο.
Οι άλλοι 11, βελγικής, μαροκινής, ολλανδικής ή γαλλικής υπηκοότητας, είτε είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την ανάκρισή τους, είτε δεν συνελήφθησαν ποτέ ενώ ορισμένοι υπάρχει υποψία ότι βρίσκονται στη Συρία και έχει εκδοθεί εναντίον τους διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Οι βελγικές αρχές κατηγορούν εξάλλου τον πυρήνα της Βερβιέ –πολλά μέλη του οποίου προέρχονταν από το Μόλενμπεκ των Βρυξελλών– ότι είχε σχεδιάσει μια επίθεση κατά αστυνομικών.
Ο διευθυντής της GIGN Ιμπέρ Μπονό, τον οποίο επικαλείται το Le Point, εμπιστεύτηκε πρόσφατα στο έντυπο ότι «η ιδέα που είχαν οι τρομοκράτες ήταν να απαγάγουν κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Βελγίου και να τον αποκεφαλίσουν για να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στους ιστοτόπους». Σύμφωνα επίσης με την βελγική εφημερίδα «Het Laaste Nieuws», στόχος ήταν «ένας δικαστής» ή κάποιος «που θα είχε θέση μεγάλης ευθύνης στους κόλπους της αστυνομίας».