Η χρηματοδότηση του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας θα μπορούσε να γίνει ακόμα δυσκολότερη και η στερλίνα ίσως υποχωρήσει εάν η χώρα ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Στην πιο πρόσφατη προειδοποίηση διεθνούς οργανισμού για τους κινδύνους του λεγόμενου Brexit, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η βρετανική οικονομία θα υποστεί «σοβαρό αρνητικό σοκ» και θα συρρικνωθεί κατά 3% έως το 2020 εάν αποχωρήσει από την ΕΕ, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 5% έως το 2030.
Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας θα αυξήσει τον κίνδυνο η χώρα να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση του μεγάλου ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του.
«Ένας κίνδυνος είναι ότι οι μεγάλες κεφαλαιακές εκροές, ή μια παύση στις εισροές, ίσως απειλήσουν τη χρηματοδότηση του ιστορικά υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών του 7% του ΑΕΠ», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Το οικονομικό σοκ θα μεγεθυνθεί από την ανατίμηση άλλων νομισμάτων έναντι της στερλίνας, ανέφερε ο οργανισμός.
Η λίρα υποχώρησε σημαντικά στις αρχές του 2016 εν μέσω ανησυχιών για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αλλά ανήλθε σε υψηλό 12 εβδομάδων έναντι του δολαρίου σήμερα εν μέσω ενδείξεων ότι το στρατόπεδο υπέρ την παραμονής στην ΕΕ κερδίζει έδαφος. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να υποδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται αμφίρροπο.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος ενός Brexit δεν θα γίνει αισθητός μόνο στη Βρετανία.
«Μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) θα ήταν ένα σοβαρό αρνητικό σοκ στη βρετανική οικονομία, με οικονομικές επιπτώσεις στον υπόλοιπο ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.
Το κόστος για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ θα είναι της τάξης της 1 ποσοστιαίας μονάδας του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) έως το 2020, όπως εκτίμησε η έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ είπε ότι μέρος του πλήγματος στη βρετανική οικονομία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εάν η χώρα κατάφερνε να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αντίστοιχη με αυτή που πρόσφατα η ΕΕ πέτυχε με τον Καναδά και την οποία επικαλούνται ως ενδεχόμενο μοντέλο οι υποστηρικτές του Brexit.
«Ωστόσο, το κόστος πρόσβασης στην ενιαία αγορά (της ΕΕ) θα είναι και πάλι υψηλότερο απ’ ό,τι είναι τώρα, μετά την περίοδο αυτή”, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.