Nα «αφήσουν» επιτέλους τις πόλεις να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ζήτησε σήμερα η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την οργή της που οι μετανάστες οι οποίοι αναμένονται δεν φθάνουν.
Η δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας έκανε τις δηλώσεις αυτές στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Sur πριν από μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκπρόσωποι πολλών πόλεων –ανάμεσά τους της Βαρκελώνης, του Παρισιού, του Βερολίνου, της Αθήνας, του Άμστερνταμ– αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα εργασίας για την υποδοχή και στην ενσωμάτωση των προσφύγων.
Η πολεμική διογκώνεται στην Ισπανία όπου μόνο μια εικοσαριά πρόσφυγες –κυρίως από την Ερυθραία– θα φθάσουν σύμφωνα με τον Τύπο, από τους χιλιάδες που έχει δεσμευθεί, από τον Σεπτέμβριο, να φιλοξενήσει η χώρα.
«Ο κόσμος θέλει να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος συμμετέχοντας στο δίκτυο των πόλεων καταφυγίων», επέμεινε η Άντα Κολάου. «Ας μας αφήσουν να βοηθήσουμε, το κράτος μας δεν μας αφήνει να βοηθήσουμε», διαμαρτυρήθηκε η δήμαρχος της αριστεράς που προέρχεται από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Ιούνιο.
Η Βαρκελώνη είχε υποβάλει από τον Αύγουστο του 2015 ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή την Ερυθραία. Εκτιμά πως όλα είναι έτοιμα για να τους υποδεχθεί.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης δήλωσε ότι πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να «ασκήσει κριτική στην απόκριση που δόθηκε από την Ευρώπη» στη μεταναστευτική κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ναυαγήσει», είπε, απορρίπτοντας τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και τη Τουρκία στις 18 Μαρτίου προκειμένου να απωθήσουν τους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, η οποία (συμφωνία) «δεν τηρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος ασύλου».
Στα τέλη Μαρτίου, η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam Intermón κατηγόρησε την Ισπανία ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της να δεχθεί 984 σύρους πρόσφυγες που διέφυγαν στις γειτονικές χώρες διαπιστώνοντας ότι «κανείς» από αυτούς δεν έχει φθάσει στη χώρα.
Την Κυριακή, ο ισπανός πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως «λίγοι» πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ισπανία, αλλά λίγοι πρόσφυγες έχουν φθάσει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
«Είναι απογοητευτικό, αλλά συμβαίνει, διότι οι αποφάσεις που παίρνει η ΕΕ δυστυχώς δεν εφαρμόζονται όσο γρήγορα θα ήθελα», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός.
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα αιτήματα ασύλου που κατατέθηκαν στην Ισπανία το 2015.