Οι αποκαλύψεις για το παγκόσμιο δίκτυο φοροδιαφυγής πυροδότησαν αντιδράσεις σε αρκετές χώρες του κόσμου, με τις αρμόδιες αρχές να ξεκινούν έρευνες σχετικά με τα ονόματα που περιλαμβάνονται στα Panama Papers, τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Σε αυτά εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα.
Στην Αυστρία, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FMA διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο οι τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατονομάστηκαν στα αρχεία που διέρρευσαν για τις δραστηριότητες των offshore εταιριών.
Εκπρόσωπος της FMA δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως οι έλεγχοι για την φύση των συναλλαγών και τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτές. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι υποθέσεις αυτές μπορούν να παραπεμφθούν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στη Νορβηγία, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της χώρας (FSA) ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκαλύψεις πως η κορυφαία νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν εταιρείες offshore στις Σεϋχέλλες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι δραστηριότητες της DNB δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από την εφημερίδα Aftenposten, η οποία επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca που έχει την έδρα της στον Παναμά.
«Διευθετήσεις με πελάτες, όπως αυτές που έχουν προκύψει τώρα, μπορεί να συμβάλλουν στην εξασθένηση της εμπιστοσύνης στις ενεχόμενες τράπεζες και στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία γενικά», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της FSA Μόρτεν Μπάλτζερσεν. Η ρυθμιστική αρχή θα ζητήσει εξηγήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των ενεχόμενων τραπεζών, πρόσθεσε.
Και οι ολλανδικές αρχές θα διερευνήσουν τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ολλανδία μετά τα εκατομμύρια εγγράφων που διέρρευσαν για τους πελάτες της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca. Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι οι φορολογικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το «κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με επιβολή φόρων», πρόσθεσε.
Η Mossack Fonseca διατηρούσε γραφείο στην Ολλανδία που έκλεισε τον περασμένο μήνα ύστερα από πενταετή λειτουργία.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα έγγραφα πίσω από τις αποκαλύψεις των Panama Papers που αφορούν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιριών και θα τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
«Σε εφαρμογή των φορολογικών συμβάσεων με τους εταίρους της, η Γαλλία θα επιδιώξει της διαβιβαστούν τα στοιχεία των Panama Papers», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μόλις οι αρχές αποκτήσουν και επαληθεύσουν τις πληροφορίες αυτές, θα επανεξετάσουν τους φόρους των ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις και την όποια επιβολή προστίμων, ιδιαίτερα για μη δηλωθέντες λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και για εταιρίες «βιτρίνα».
Και επιχειρηματίας του περιβάλλοντος του προέδρου του Μεξικού
Επιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση του Μεξικού, ο οποίος έχει εμπλακεί στην πώληση ιδιοκτησίας της πρώτης κυρίας της χώρας, έχει μεταφέρει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτιες εταιρείες με τη βοήθεια της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aristegui Noticias που είχε πρόσβαση στα αρχεία «Panama Papers».
Ο Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα Καντού, ιδιοκτήτης του ομίλου Higa και επιχειρηματίας που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο, έχει τοποθετήσει την περιουσία του σε φορολογικούς παραδείσους, όπως μαρτυρά ένα κύκλωμα που ξεκινά από το Μεξικό και φθάνει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία , σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από 107 μέσα ενημέρωσης και δημοσιογραφικούς οργανισμούς επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που προέρχονται από την εταιρεία Mossack Fonseca, που αποκαλύπτουν την τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων 140 πολιτικών και άλλων διεθνών προσωπικοτήτων σε φορολογικούς παραδείσους.
«Τα χρήματα κυκλοφόρησαν διά τραπεζικών μεταβιβάσεων μέσω εικονικών εταιρειών που δημιούργησε η Mossack Fonseca, στο όνομα της μητέρας και της πεθεράς του επιχειρηματία», σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποκάλυψε από το 2014 το σκάνδαλο «του Λευκού Οίκου», όπως ονομάζεται η ιδιοκτησία της πρώτης κυρίας του Μεξικού.
Η σύζυγος του προέδρου Ανχέλικα Ριβέρα, είχε αγοράσει μία ιδιοκτησία έναντι περισσότερων των τριών εκατομμυρίων δολαρίων από τον Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα Καντού, πριν από την εκλογή του Πένια Νιέτο τον Ιούλιο 2012.
Σύμφωνα με τα αρχεία της Mossack Fonseca που αποκαλύφθηκαν χθες, ο Χινοχόσα δημιούργησε πέντε εταιρείες στο όνομα της μητέρας του, έναν μήνα μετά την έναρξη έρευνας για σύγκρουση συμφερόντων για την περίπτωση του Λευκού Οίκου.
Μεταξύ των ονομάτων που αποκαλύπτονται από τα Panama Papers, περιλαμβάνονται ονόματα ενός στελέχους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας του Μεξικού Petroleos Mexicanos (Pemax), πολιτικοί, μία δημοφιλής ηθοποιός, έμποροι ναρκωτικών όπως ο διαβόητος Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο και μέλη του καρτέλ Jalisco Νέα Γενιά σύμφωνα με το περιοδικό Proceso.
Το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης τις τράπεζες του Μεξικού Santander Private Banking, HSBC Private Banking, Credit Suisse First Boston και Merill Lynch μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους.
Ζητούν έρευνα για την παραπομπή του Ποροσένκο
Ο επικεφαλής του ουκρανικού λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό σε εταιρία offshore για να αποφύγει τη φορολόγησή του.
«Είναι ο ύψιστος κυνισμός να ιδρύεις εξωχώριες εταιρίες σε μια στιγμή κατά την οποία εκατοντάδες στρατιώτες μας σκοτώνονται», έγραψε ο ηγέτης του κόμματος Όλεχ Λιάσκο σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας με τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές.