«Να μετατρέψουμε την απελπισία σε ελπίδα, να κτίσουμε το μονοπάτι για την πολιτική αλλαγή στη Συρία και να δώσουμε στους Σύριους ένα μέλλον που να είναι δικό τους». Με τα λόγια αυτά η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φρεντερίκα Μονγκερίνι, συνόψισε το ρόλο που έχει να παίξει η ΕΕ στη Συρία, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κα Μονγκερίνι υπογράμμισε ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης και της εκ νέου κλιμάκωσης της σύγκρουσης οποτεδήποτε. «Η περιφερειακή κατάσταση έχει πολλές εντάσεις, κάθε μέρα έχουμε ανησυχητικά νέα» τόνισε. «Ο ρόλος της ΕΕ είναι να προσπαθήσει να γεφυρώσει τα διάφορα συμφέροντα. Έχουμε πολλούς παίχτες μέσα και έξω από τη Συρία με εντελώς διαφορετικούς στόχους. Τα δικά μας ζωτικά συμφέροντα, τα πολιτικά και της ασφάλειας, είναι να βρούμε ένα κοινό τόπο σε όλα αυτά τα συμφέροντα. Να επιχειρήσουμε βήμα-βήμα, να διευρύνουμε αυτόν τον κοινό τόπο. Έτσι θα επιτραπεί στη διεθνή κοινότητα και στους περιφερειακούς παίκτες, να διευκολύνουν τους Σύριους στο να ζουν μαζί και να μην το καταστήσουν αδύνατο».
Σύμφωνα με την κα Μονγκερίνι είναι πιο σωστό «να μην μιλούμε για εκεχειρία, αλλά για ανακοπή εχθροπραξιών»: «Ακόμα γίνεται πόλεμος» υπογράμμισε, «και αυτό γιατί δεν έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε όλα αυτά τα συμφέροντα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.
Η κυρία Μονγκερίνι ανέπτυξε ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει για τη συριακή κρίση μετά τον αποτυχημένο πρώτο γύρο των συνομιλιών στις 19 Ιανουαρίου. Αναφέρθηκε στη Διάσκεψη του Λονδίνου για τους δωρητές, όπου η ΕΕ συμμετέχει με τα 2/ 3 των πιστώσεων, και στη συνάντηση του Μονάχου, οπότε αποφασίσθηκε η δημιουργία δύο « task force»: η μια task force αφορά στους τρόπους κατάπαυσης του πυρός στην οποία συνπροεδρεύουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία – εταίροι που θα πρέπει να συνεργασθούν στο στρατιωτικό επίπεδο για τον γεωγραφικό εντοπισμό της περιοχής κατάπαυσης πυρός. Η δεύτερη task force είναι για την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Εντοπίσθηκε η ανάγκη να συνεχισθούν οι συζητήσεις σε ένα διαφορετικό πλαίσιο απ’ ότι την πρώτη φορά» δήλωσε η κα Μονγκερίνι. «Θα πρέπει να μειώσουμε τις διαφορές ανάμεσα στους Σύριους που συνομιλούν στη Γενεύη. Είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική διαδικασία για να επιτευχθεί, τη στιγμή που έχουμε συνεχείς θανάτους στο εσωτερικό της χώρας».
Η κα Μονγκερίνι υποστήριξε ότι μετά από 5 χρόνια συνεχών συγκρούσεων, «η κατάσταση βελτιώθηκε αυτήν την εβδομάδα» και 180 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν σε απομονωμένες περιοχές για πρώτη φορά. «Στόχος είναι να βοηθήσουμε πάνω από 1.700.000 Σύριους, μέσα στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς, ήτοι τους επόμενους δύο μήνες. Ο ρόλος μας στην ανθρωπιστική βοήθεια, μας επιτρέπει να παίξουμε και σημαντικό πολιτικό ρόλο» υπογράμμισε.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε παράθυρα εμπιστοσύνης με τις διάφορες πλευρές. Να ανοίξουμε τα παράθυρα για μια πραγματική ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση. (..) Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος και στο διπλωματικό επίπεδο και στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και στη διατήρηση της εκεχειρίας, με τον κίνδυνο πάντα όμως, να πάμε πίσω με νέα κλιμάκωση εάν δεν υπάρξει επαρκής θέληση και συνέπεια απ’ όλες τις πλευρές» κατέληξε η κα Μονγκερίνι.