Στην Ελλάδα καταγράφονται σχεδόν 30.000 εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη αιτία αναπηρίας και τη δεύτερη αιτία θανάτου στην ΕΕ. Επαγγελματίες υγείας κάνουν λόγο – σχηματικά – για μια εν εξελίξει «πανδημία».

Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Stroke, αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 70% των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Το σημαντικότερο; Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να τροποποιηθούν, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι 5 μεταβολικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η έρευνα εντόπισε πέντε βασικούς μεταβολικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια:

  1. Πλεονάζον βάρος στην περιοχή της κοιλιάς – Περιφέρεια πάνω από 102 εκ. για τους άνδρες και 88 εκ. για τις γυναίκες.
  2. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων – Πρόκειται για το είδος λίπους στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  3. Χαμηλά επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης – Η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της «κακής» LDL χοληστερόλης από το αίμα.
  4. Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Πρόκειται για μια κατάσταση που σχετίζεται με τον προδιαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2.
  5. Υψηλή αρτηριακή πίεση – Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.

Αν κάποιος έχει τρεις ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες, διαγιγνώσκεται με μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά σχετίζεται επίσης με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες πληροί τα κριτήρια διάγνωσης του μεταβολικού συνδρόμου, συχνά χωρίς να το γνωρίζει.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τα καλά νέα είναι ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αντιστραφεί. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση των μεταβολικών κινδύνων.

Οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:

  • Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής – Ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.
  • Σωματική δραστηριότητα – Η τακτική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα) μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Ποιοτικός ύπνος – Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον μεταβολισμό και αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης μεταβολικών διαταραχών.
  • Διακοπή του καπνίσματος – Το κάπνισμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
  • Διαχείριση του άγχους – Το χρόνιο στρες συμβάλλει στην υπέρταση και στις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, για ορισμένα άτομα, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης ή του σακχάρου στο αίμα. Η συμμόρφωση με τις οδηγίες του γιατρού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Με τις σωστές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού. Συζητήστε με τον γιατρό σας, εξετάστε τα μεταβολικά σας επίπεδα και λάβετε προληπτικά μέτρα. Η πρόληψη είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή.