O πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κάνει πάρα πολύ λίγα ή (τα κάνει) πάρα πολύ αργά» για να επιλύσει την κρίση στον αγροτικό τομέα, σε μια απόπειρα να καταλαγιάσει την οργή των αγροτών που κλείνουν δρόμους και εμποδίζουν την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ διαμαρτυρόμενοι για την πτώση των τιμών των προϊόντων τους.
«Αποδεσμεύσαμε έκτακτα κονδύλια από την έναρξη αυτής της κρίσης, όμως η κρίση είναι επίσης ευρωπαϊκή» τόνισε ο Μανουέλ Βαλς μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, ενώ ζήτησε από την Κομισιόν να «ενεργοποιήσουμε τις εξουσίες που έχει στη διάθεσή της στην περίπτωση μιας κρίσης».
«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της κατάστασης όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε πολλά κράτη μέλη, σε πολλούς τομείς της αγροτικής παραγωγής» επισήμανε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
«Ένα έκτακτο πακέτο (μέτρων) εγκρίθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ αυτών το ποσό των 420 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται να διανεμηθεί στα κράτη μέλη. Εναπόκειται επίσης στα κράτη μέλη να κάνουν χρήση αυτού του ποσού» σημείωσε ο Ντάνιελ Ροζάριο υπογραμμίζοντας ότι έχουν εγκριθεί και άλλα μέτρα, ορισμένα πολύ συγκεκριμένα για τους τομείς του γάλακτος και της κτηνοτροφίας.
Στο απόγειο της αγροτικής κρίσης τον περασμένο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει πολλά έκτακτα μέτρα όπως την αποδέσμευση ενός έκτακτου ποσού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πτώση των τιμών των προϊόντων τους και την υπερπροσφορά λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα προϊόντα των χωρών της Δύσης κι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών του χοιρινού κρέατος.
Οι τιμές ωστόσο συνεχίζουν να πέφτουν σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το χοιρινό κρέας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας από τις αρχές του έτους στη Γαλλία, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση 35.000 κτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της χρεωκοπίας.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το Σάββατο αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Θα συζητήσω μαζί του την προοδευτική άρση του εμπάργκο στο χοιρινό κρέας» διευκρίνισε ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομίας Στεφάν Λε Φολ και Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με τους οποίους συνάντησε τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σήμερα το πρωί.
Οι αγρότες επιπλέον συχνά επιρρίπτουν ευθύνες στους εμπόρους λιανικής ότι πιέζουν τα περιθώριά κέρδους τους και τα σούπερ μάρκετ μπαίνουν στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου.
Βιομήχανοι και διανομείς επιδίδονται αυτή την περίοδο σε ένα μπρα-ντε-φερ, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, με στόχο την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων έως την 29η Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζοντας ότι επ’ αυτών των θεμάτων «απαιτείται σύνεση» ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι αυτή η συνάντηση βοήθησε στο να επισημανθεί στις αλυσίδες ευρείας διανομής η «ευθύνη» τους προκειμένου να «μην μειωθούν περαιτέρω οι ήδη πολύ χαμηλές τιμές».
Ο αγροτικός τομέας της Γαλλίας διανύει μια μεγάλη κρίση που συνδέεται με την πτώση των τιμών που πλήττει τους παραγωγούς, στην κτηνοτροφία, στους τομείς των δημητριακών και των οπωροκηπευτικών.
Εδώ και πολλούς μήνες, οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία, διεκδικώντας επιδόματα και μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.