Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Τουρκία, το οποίο την Πέμπτη θα γνωστοποιήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τις αποφάσεις του.
Συγκεκριμένη εξέλιξη δεν υπήρξε ως προς τις κρίσεις στο στράτευμα κατά την πρώτη μέρα, η οποία σφραγίστηκε από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με παρόντα τα 11 από τα 16 μέλη του Συμβουλίου. Κι αυτό επειδή παραβρέθηκαν μόνο οι 9 από τους 14 αξιωματικούς με τον ανώτατο βαθμό.
Τέσσερις από αυτούς παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο πέμπτος, ο ναύαρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητής της Πολεμικής Ακαδημίας πτέραρχος Μπιλγκίν Μπάλανλι είναι προφυλακισμένος στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση «Βαριοπούλα».
Πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο νέος αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ, οι διοικητές της Α΄ Στρατιάς Χαϊρί Κιβρίκογλου, της Β΄ Στρατιάς στρατηγός Σεβκέτ Γιορούκ, της Γ΄ Στρατιάς στρατηγός Γιαλτσίν Αταμάν, της Δ΄ Στρατιάς (Στρατιά Αιγαίου) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Δογμάτων στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, ο υπαρχηγός του ΓΕΣ στρατηγός Μπεκίρ Καλγιοντζού και ο διοικητής του στόλου ναύαρχος Εμίν Μουράτ Μπιλγκέλ.
Εξ αυτών ο στρατηγός Σαλντιράϊ Μπερκ εμπλέκεται στην ευρύτερη υπόθεση Εργκενεκόν, μέσω μιας υπόθεσης στο Έρζιντζαν. Επίσης, ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για το διοικητή της Στρατιάς Αιγαίου Νουσρέτ Τάσντελερ στην υπόθεση σχετικά με τις ιστοσελίδες που φέρονται να έχουν δημιουργήσει αξιωματικοί με στόχο την αντικυβερνητική προπαγάνδα.
Ως προς τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, είναι δεδομένο ότι θα αναλάβει ο αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και προβλήματα ως προς τις υπόλοιπες θέσεις. Πρώτος στην ιεραρχία στο ΓΕΣ είναι ο στρατηγός Μπερκ και δεύτερος ο στρατηγός Γκιουνέρ. Αμφότεροι δεν έχουν τη συμπάθεια της κυβέρνησης. Μπορεί δηλαδή να παρακαμφθεί η ιεραρχία. Εδώ και μερικές μέρες, ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για ενδεχόμενο και άλλων παραιτήσεων σε περίπτωση που παρακαμφθεί η ιεραρχία στο ΓΕΣ.