O επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για να συζητήσουν σχετικά με τον συνασπισμό της Αριστεράς που κυβερνά την Πορτογαλία, από τον οποίο θα μπορούσαν να αντλήσουν έμπνευση ή και να παραδειγματιστούν στην Ισπανία.

Αυτή η συνάντηση στοχεύει στο να εξετάσει ενδελεχώς «την εμπειρία της κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα» και συγκεκριμένα «να αναλυθεί ακριβώς πώς σχηματίστηκε και πώς λειτουργεί αυτήν τη στιγμή», δήλωσε μια πηγή του PSOE στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, όπου η Δεξιά επικράτησε στις εκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει αυτοδυναμία για να σχηματίσει κυβέρνηση (28,7% των ψήφων), κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της συγκρότησης ενός κυβερνητικού συνασπισμού από την Αριστερά, με την υποστήριξη των εθνικιστών και των αυτονομιστών της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας.

Στην Πορτογαλία μια συμμαχία μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος, των Οικολόγων Πρασίνων και του Μπλοκ της Αριστεράς οδήγησε την 10η Νοεμβρίου στην πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει σάρκα και οστά στην Ισπανία ωστόσο διχάζει τους Σοσιαλιστές (22% των ψήφων), ιδίως λόγω των αιτημάτων που προβάλλουν οι Podemos (20,7% των ψήφων) που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης της Καταλονίας.

Σήμερα πολλοί εκλεγμένοι της Αριστεράς απηύθυναν μια ανοικτή επιστολή στον Πέδρο Σάντσεθ ζητώντας του να συμμαχήσει με τους Podemos.

«Μια συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστούν οι πολιτικές της κοινωνικής ανοικοδόμησης τις οποίες η χώρα μας έχει ανάγκη, όπως η μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας που επιβάλλει νέες οικονομικές πολιτικές, η προάσπιση του κράτους πρόνοιας (…)», γράφουν στη διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es.

Οι διαφορές που λειτουργούν ως πρόσκομμα στο ενδεχόμενο μιας συμμαχίας βρίσκονται στο επίκεντρο ενός επικριτικού κεντρικού άρθρου στην εφημερίδα El País.

Το «σόου» αυτού του διχασμού «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση ενός κόμματος με περισσότερα από 100 έτη ιστορίας», επισημαίνεται, ενώ ο συντάκτης του άρθρου απευθύνει έκκληση στα στελέχη των σοσιαλιστών «υπέρ της ενότητας» και της συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπο του ηγέτη τους.