H σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου οργανώνει σήμερα με μεγάλη επισημότητα την κηδεία στη νότια Βηρυτό του στρατιωτικού της στελέχους Σαμίρ Καντάρ, ο οποίος «έγινε μάρτυρας» τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής κοντά στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια επιδρομής που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Καντάρ ήταν ο «επικεφαλής της συριακής αντίστασης για την απελευθέρωση του Γκολάν», μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τη Χεζμπολάχ για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή, που κατελήφθη από το Ισραήλ μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967.

Ενώ μαχητές της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός αντάλλασσαν χθες ρουκέτες και οβίδες στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα, απόψε αναμένεται παρέμβαση για τον θάνατο του Καντάρ, από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του οποίου οι άνδρες πολεμούν στη Συρία στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το Ισραήλ εξέφρασε ικανοποίηση για τον θάνατο του Καντάρ, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Υψηλόβαθμο στέλεχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας είχε προειδοποιήσει το 2008, λίγο μετά την απελευθέρωση του Λιβανέζου από ισραηλινή φυλακή, ότι ο Καντάρ παρέμενε «στόχος για το Ισραήλ».

Στη συνοικία Γομπέιρι, προπύργιο της Χεζμπολάχ, οδοφράγματα στήθηκαν και μέλη της οργάνωσης με στρατιωτική στολή κρατούν σημαίες του κόμματός τους. Το φέρετρο καλύπτει σημαία της Χεζμπολάχ.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη δολοφονία του Σαμίρ Καντάρ. «Αν οι Ισραηλινοί νομίζουν ότι με τη δολοφονία του Σαμίρ Καντάρ κλείνουν έναν λογαριασμό, τότε κάνουν μέγα λάθος γιατί ξέρουν ότι αντίθετα ανοίγουν πολλούς περισσότερους», δήλωσε ο Χάσεμ Σαφεϊντίν πριν αρχίσει η κηδεία του Καντάρ.