Αρνητική απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν έχει βολιδοσκοπηθεί από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άϊντα, για διαβουλεύσεις με την μορφή άτυπης «πολυμερούς» διάσκεψης μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου και των εγγυητριών δυνάμεων, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου.
«Και αν και εφόσον βολιδοσκοπούμουν, δεν θεωρώ ότι είναι η ώρα για κάτι ανάλογο», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης. Είπε όμως ότι έχει προσκληθεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός από τους οργανωτές του και δήλωσε: «η πρόθεση μου δεν είναι να μεταβώ για να συμμετέχω σε μια πολυμερή ή οποιαδήποτε διάσκεψη». Στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων, πρόσθεσε, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την ανάγκη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Σήμερα οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν την τελευταία συνάντηση τους για το 2015 στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.
«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αλληλοκατανόησης των δυσκολιών, αλλά και συναντίληψης ότι θα πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές», είπε ο κ. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση. Σημείωσε ότι παραμένουν διαφορές και ότι οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στο περιουσιακό. Το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα, όπως επίσης και οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις, τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων κλπ., πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά αναπροσαρμογές, που να περιλαμβάνουν και επιστροφή της Μόρφου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχουν υπεισέλθει στο εδαφικό και δήλωσε ότι θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφονταν με βάση το Σχέδιο Ανάν, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν». Για τη στάση της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αναμένει την εκ μέρους της ενθάρρυνση και στήριξη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε θέματα που οπωσδήποτε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Τέλος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους το 2016 να είναι η χρονιά που δώσει επιτέλους τις βασικές προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης και προοπτικής για το μέλλον».