Θετική χαρακτηρίζει την προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας, ο πρέσβης της Κύπρου στην ΕΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου, υπό την προϋπόθεση να συνειδητοποιήσει η Άγκυρα, ότι δεν μπορεί από τη μία να επιδιώκει στενότερη συνεργασία με την ΕΕ, κι από την άλλη να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου, ο κύπριος πρέσβης θεωρεί καλό το γεγονός ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσεγγίσει και άλλες χώρες που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού και τις αισιόδοξες προβλέψεις της τουρκικής πλευράς, ο κύπριος πρέσβης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv, υπογραμμίζει ότι έχει βέβαια σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία για ορισμένα κρίσιμα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα ζητήματα, όπως η επιστροφή μέρους των κατεχόμενων εδαφών, ή η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί. «Αν τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, δεν θα είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για δημοψήφισμα», σημειώνει.
Ο κ. Κορνηλίου προσθέτει μάλιστα, ότι το δημοψήφισμα δεν θα αφορά μόνο το σύνταγμα, αλλά μία συνολική, ολοκληρωμένη λύση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα, αφού ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του, απαντώντας στην πολύ απλή ερώτηση για το εάν δέχεται ή όχι τη συμφωνία των δύο ηγετών. Το πόσο σύντομα μπορεί να λάβει χώρα το δημοψήφισμα, εξαρτάται από την πολιτική βούληση, καταλήγει ο Κορνηλίου.