Η συζήτηση για τους πρόσφυγες ευαισθητοποιεί και διχάζει τους πολίτες στην Αυστρία – και το πόσο βαθύ είναι το χάσμα στην αυστριακή κοινωνία, ανάμεσα στους υποστηρικτές μιας στάσης «καλωσορίσματος» και στους αντιπάλους της, φάνηκε πρόσφατα στην εκπομπή «Βήμα πολιτών» της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης.

Η εκπομπή, η οποία κατέγραψε τεράστια τηλεθέαση, είχε κεντρικούς προσκεκλημένους τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ενώ σάλο προκάλεσε η πρόσκληση που είχε απευθυνθεί σε εκπρόσωπο γνωστής ακροδεξιάς οργάνωσης από τους ιθύνοντες της εκπομπής, να συμμετάσχει σε αυτή.

Οι κυριότερες επίμαχες τοποθετήσεις και οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της εκπομπής, χαρακτηρίζουν και την όλη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σε σχέση με τους πρόσφυγες, τους τελευταίους τρεις μήνες στην Αυστρία, από την έναρξη δηλαδή των έντονων προσφυγικών ροών στις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα.

Επικρατέστερη των επίμαχων τοποθετήσεων, είναι ο ισχυρισμός πως ένα ποσοστό 80% των προσφύγων δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, κάτι που δεν ευσταθεί, καθώς, από τα επίσημα στοιχεία διαπιστώνεται ότι από τους 56.356 ανθρώπους που έχουν υποβάλει εφέτος αίτηση ασύλου στην Αυστρία, οι 38.307, δηλαδή ποσοστό 68%, προέρχονται τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, από περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Ένας από τους κύριους ισχυρισμούς που διατυπώνονται, είναι και εκείνος ότι με τους πρόσφυγες έρχονται στη χώρα και τρομοκράτες, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι αυστριακές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι εξετάζονται όλες οι ύποπτες περιπτώσεις και ότι έως τώρα δεν υπήρξε καμία σοβαρή υποψία – εξάλλου, η έκφραση συμπάθειας για το Ισλαμικό Κράτος δεν σημαίνει και τρομοκρατική δράση.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ακόμη και στην περίπτωση των δραστών των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, κάποιος από τους οποίους φέρεται να διήλθε από την Αυστρία, επρόκειτο για άτομα που είχαν γεννηθεί στη Γαλλία και είχαν αφετηρία την Ευρώπη πριν την προσχώρησή τους στο Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε σε έναν από τους δράστες, φέρεται να ήταν πλαστό και να αφέθηκε σκόπιμα στον τόπο της επίθεσης.

Μια επίσης τοποθέτηση, που όμως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, είναι πως οι περισσότεροι πρόσφυγες απλά διέρχονται από την Αυστρία, και όπως αναφέρεται από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από τις υπηρεσίες του αυστριακού Ομοσπονδιακού Στρατού που διεκπεραίωσαν τις μεταφορές προσφύγων, στο χρονικό αυτό διάστημα των τριών μηνών διήλθαν από την Αυστρία 550.000, αριθμός που συγκρινόμενος με το σύνολο των αιτήσεων παροχής ασύλου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μόνον ο ένας στους δέκα παραμένει τελικά στη χώρα.

Ένας επιπλέον ισχυρισμός που διατυπώνεται στο πλαίσιο των συζητήσεων και ο οποίος αληθεύει, είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων είναι άνδρες, κάτι που επιβεβαιώνεται επίσης από την εξέταση των αιτήσεων ασύλου καθώς από τις 56.356 που έχουν υποβληθεί από τις αρχές αυτού του χρόνου, το 75,8% από αυτές αφορά άνδρες.

Ανάλογα είναι και τα στοιχεία που δίνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τα οποία, τα δύο τρίτα εκείνων που ζητούν προστασία στην Ευρώπη είναι άνδρες, το 22% είναι παιδιά και μόλις το 16% είναι γυναίκες.