Οικονομική βοήθεια, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε κοινότητες του Λιβάνου, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, εντός του 2015, για την κρίση στη Συρία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 350 εκατ. ευρώ προορίζεται για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των προσφύγων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να διατεθούν 140 εκατ. ευρώ σε προγράμματα εκπαίδευσης για περίπου 587.000 προσφυγόπουλα στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, με την παράλληλη συνδρομή της UNICEF και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Επιπλέον, 130 εκατ. ευρώ προορίζονται για προγράμματα τοπικής ανάπτυξης (κάλυψη οικονομικών αναγκών ευάλωτων οικογενειών, ευκαιρίες απασχόλησης κτλ.). Άλλα 55 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα υγείας και 25 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη δημιουργία συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και άλλων προγραμμάτων υγιεινής.
Ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Η Ευρώπη και οι γειτονικές χώρες της Συρίας αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η απάντησή μας πρέπει να είναι κοινή. Με τη συνδρομή 15 κρατών-μελών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αρωγής ενσαρκώνει αυτή την κοινή προσπάθεια και ήδη αποδίδει καρπούς. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καταφέραμε να φτιάξουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας που έχει ποτέ δοθεί σε αυτήν την κρίση. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της προσφυγικής κρίσης για να μετατρέψουμε την απελπισία σε ελπίδα και μέλλον για τους πρόσφυγες.»
Εξάλλου, όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 200 εκατ. ευρώ, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στο Ιράκ και 20 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Επιπλέον, 62 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη Συρία, 43 εκατ. για το Λίβανο, 28 εκατ. ευρώ για την Ιορδανία και 7 εκατ. για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Η ανθρωπιστική βοήθεια διοχετεύεται μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Διεθνών Οργανισμών και διεθνών ΜΚΟ, και καλύπτει ζωτικής σημασίας ανάγκες, όπως επισιτιστική βοήθεια, υγειονομική περίθαλψη, πόσιμο νερό, αποχετευτικά συστήματα, στέγαση και προστασία.
«Η ΕΕ υλοποιεί τη δέσμευσή της να στηρίξει τα πλέον ευάλωτα στρώματα που πλήττονται από την κρίση στη Συρία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιράκ, καθώς θα μπορούσε να γίνει μια άλλη Συρία αν δεν κινητοποιήσουμε επαρκή υποστήριξη και βοήθεια. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η προστασία έχουν στρατηγική αξία για τις μελλοντικές προσπάθειες του Ιράκ για συμφιλίωση», δήλωσε ο Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στη Συριακή κρίση με συνολική βοήθεια περίπου 4,4 δισ. ευρώ σε προγράμματα ανθρωπιστικά, αναπτυξιακά, οικονομικά και προγράμματα σταθεροποίησης.