Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο που διοργανώνονται οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις του αντι-ισλαμικού κινήματος Pegida η πόλη της Δρέσδης ανησυχεί για την εικόνα της, καθώς βλέπει τον τουρισμό να μειώνεται και φοβάται για την ελκυστικότητα των παγκοσμίως γνωστών επιστημονικών της ιδρυμάτων.
«Ο τουριστικός τομέας της Δρέσδης περνά την πιο βαθιά του κρίση μετά την επανένωση» των δύο Γερμανιών, δήλωσε ο Γιοχάνες Λόμαϊερ πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών τουρισμού.
«Σίγουρα, η κατάσταση δεν είναι καταστροφική», παρά τις αξιοσημείωτες ακυρώσεις, «αλλά η μείωση των κρατήσεων μάς ανησυχεί», επεσήμανε ο Λόμαϊερ.
Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο μειώθηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία της Δρέσδης κατά 2,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας αντίστροφη τάση από αυτή που παρατηρείται στις άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις.
Εξάλλου μειώθηκε κατά 4,2% και ο αριθμός των Γερμανών τουριστών στην πόλη, που γενικά αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των τουριστών.
Σύμφωνα με τον Λόμαϊερ, αυτό εξηγείται κυρίως «εξαιτίας της εμμονής των γερμανικών μέσων για το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης)», που βλάπτει αδίκως τη φήμη της Δρέσδης.
Παρόλα αυτά ο τουριστικός τομέας της πόλης αναμένει να αντιστραφεί η τάση τώρα τα Χριστούγεννα, κυρίως χάρη στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης, η οποία άνοιξε στα τέλη Νοεμβρίου για 581η φορά.
«Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου», δήλωσε η Μπετίνα Μπούνγκε, πρόεδρος του κρατικού οργανισμού Dresden Marketing, που ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία στη Γερμανία και τη γειτονική Τσεχία με τίτλο «ένας πιο μαγικός χειμώνας στη Δρέσδη».
Όμως δεν ανησυχεί μόνο ο τουριστικός τομέας της Δρέσδης, καθώς η πόλη φημίζεται και για επιστημονικά της ιδρύματα.
Ο καθηγητής Χανς Μίλερ-Στάινχαγκεν διευθυντής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, ένα από τα 11 καλύτερα πανεπιστήμια της Γερμανίας, εκφράζει την ανησυχία του.
Αν και δεν έχουν καταγραφεί εσπευσμένες αποχωρήσεις, εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις του Pegida αποτελούν ένα πραγματικό πρόβλημα για τη φήμη του πανεπιστημίου.
«Προηγουμένως η εικόνα της Δρέσδης αποτελούσε ατού διεθνώς, τώρα οι συνάδελφοί μας ανησυχούν για εμάς», σημείωσε ο Μίλερ-Στάινχαγκεν.
Παρόλο που φέτος το 18% των φοιτητών του Τεχνικού Πανεπιστημίου, πρωτοετείς και μεταπτυχιακοί, είναι αλλοδαποί, έναντι του 16% πέρυσι, «ένας αυξανόμενος αριθμός υποψηφίων διστάζει» να έρθει, κυρίως υποψήφιοι διδάκτορες.
Πάντως το πανεπιστήμιο «έχει εκφράσει σαφώς τη γνώμη του κατά του Pegida», τονίζει ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι το 99% των κατοίκων της πόλης δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Ακόμα και η διάσημη όπερα Ζέμπεροπερ, μπροστά από το κτίριο της οποίας συγκεντρώνονται οι υποστηρικτές του Pegida, έστησε μια οθόνη τον Οκτώβριο, στη διάρκεια της διαδήλωσης για τον ένα χρόνο δράσης του αντι-ισλαμικού κινήματος, στην οποία είχε γράψει το σύνθημα: «Δεν είμαστε σκηνή για τον ρατσισμό».