Με σκληρό γεωστρατηγικό πόκερ στις παρυφές της ψυχροπολεμικής σύγκρουσης απαντά δύο εικοσιτετράωρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εντείνοντας τις ασφυκτικές πιέσεις τόσο προς την Τουρκία, όσο παράλληλα και προς τους συμμάχους της στη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ενέπλεξε στο θερμό επεισόδιο το ΝΑΤΟ, επιχειρώντας να δυναμιτίσει την προσέγγιση Ρωσίας-Δύσης με φόντο το συριακό μέτωπο, τονίζει ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση που σήμανε κόκκινο συναγερμό στην Άγκυρα, αλλά και τα στρατιωτικά επιτελεία όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στο συριακό μέτωπο, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για την συστοιχία S-400 στη Λαττάκεια, όπου βρίσκεται η μεγάλη αεροπορική βάση της Ρωσίας. Ρωσικές στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για κλιμάκωση των επιθέσεων και του πολέμου ενάντια στις τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στην συριακή επικράτεια. Κάτι τέτοιο μέχρι ένα σημείο ευσταθεί. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να δημιουργήσει ένα φόβητρο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι S-400 έχουν βεληνεκές σχεδόν 400 χλμ και μπορούν να πραγματοποιήσουν χτύπημα ακόμα και μέσα στην καρδιά της τουρκικής επικράτειας και του εναέριου χώρου της Άγκυρας.
Εντός του βεληνεκούς τους βρίσκονται και οι τουρκικές βάσεις στα σύνορα με τη Συρία, καθώς η Λαττάκεια απέχει μόλις. Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει με την αποστολή των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 ο Πούτιν, είναι ότι πλέον τα ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά που πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους θα έχουν πλήρη αεροπορική ασπίδα, καθώς θα βρίσκονται υπό την προστασία των S-400. Στην ίδια λογική της θωράκισης από αέρος, ο Πούτιν, όπως αποκαλύπτουν σήμερα ρωσικά δημοσιεύματα, έδωσε εντολή για να αποσταλούν ακόμα 10 με 12 μαχητικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας, ώστε να ενισχυθεί η αεροπορική γραμμή κρούσης της Μόσχας στο συριακό μέτωπο. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στη ρωσική εφημερίδα, τα μαχητικά θα συνοδεύουν πάντα τα βομβαρδιστικά ρωσικά αεροπλάνα για να αποφευχθούν τυχόν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον. «Πλέον κάθε ένα από τα 24 ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύεται τουλάχιστον από ένα μαχητικό αεροσκάφος», τονίζει Ρώσος αξιωματούχος. Την ίδια ώρα η θωράκιση των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί και ενισχύονται πέριξ της περιοχής της Λαττάκειας ενισχύεται και από θαλάσσης με την ανάπτυξη ανοικτά της βάσης και του ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη. Παράλληλα, τελευταίες πληροφορίες από τη Μόσχα κάνουν λόγο για ενίσχυση της παρουσίας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και με νέα πλοία που πλέουν προς τα ανοιχτά της Λαττάκειας. Η πρώτη απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας, ήρθε με την αποστολή 20 επιπλέον αρμάτων μάχης και 16 μαχητικών αεροσκαφών στα σύνορα με τη Συρία.
Ενισχύσεις ΗΠΑ – Γαλλίας
Μόνο θεατές δεν μένουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία στην de facto θέση ισχύος που δημιουργεί με τις κινήσεις της η Μόσχα στη σκακιέρα του συριακού μετώπου. Το Παρίσι, το οποίο έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, έχει στείλει στην ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, «φορτωμένο» με 26 βομβαρδιστικά και καταδιωκτικά αεροσκάφη, τα οποία μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους Ράκα από κοινού με τα 12 γαλλικά Rafale που βρίσκονται σε βάσεις στην Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ που ως επικεφαλής του Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος σφυροκοπούν τις πετρελαιοπηγές και τα βυτιοφόρα που κάνουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών, στέλνουν και «τουλάχιστον» 50 στρατιωτικούς συμβούλους και πεζοναύτες, οι οποίοι θα λειτουργήσουν επικουρικά στις κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στην ευρύτερη περιοχή του συριακού Κουρδιστάν.