Η Σερβία, από την οποία πέρασαν μέχρι τώρα περίπου 370.000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα τοποθετήσει φράχτες και συρματοπλέγματα στα σύνορά της, αλλά σέβεται την απόφαση της Σλοβενίας, η οποία άρχισε σήμερα την ανέγερση φράχτη στη μεθόριο με την Κροατία, δήλωσε η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Μάγια Γκοΐκοβιτς.

«Η Σερβία θεωρεί ότι κάθε χώρα, η οποία έχει προβλήματα με τους μετανάστες, εφαρμόζει μέτρα για την προστασία των εσωτερικών της συμφερόντων. Όμως για τη Σερβία, η οποία αναμένει ξανά ισχυρό προσφυγικό κύμα, αυτό δεν επιλογή, επειδή δεν θα επιλυθεί έτσι το πρόβλημα», είπε η κ. Γκοΐκοβιτς μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σλοβενικής Βουλής, Μίλαν Μπργκλεζ.

«Η τοποθέτηση φράχτη και συρματοπλέγματος θα ενισχύσει το έγκλημα, επειδή οι μετανάστες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη», εκτίμησε η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, προσθέτοντας ότι η Σερβία προς το παρόν δεν έχει πρόβλημα με τη φροντίδα μεταναστών ως χώρα διέλευσης, αν και κατά 90% καλύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό τα έξοδα που προκύπτουν.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινή λύση της κρίσης στην πηγή της. Όλοι τώρα ασχολούμαστε με τις συνέπειες, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να εστιάσει στα αίτια της κρίσης», ανέφερε η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής.

Οι κ.κ. Μπργκλεζ και Γκοΐκοβιτς συζήτησαν και για την πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, κυρίως τη θετική ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόοδο της Σερβίας, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Η Σερβία είναι ευχαριστημένη με την έκθεση, τόνισε η κ. Γκοΐκοβιτς και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της ΕΕ, ότι η χρηματοδότηση των ΜΜΕ στη Σερβία δεν είναι αρκετά διαφανής.