Το χειρότερο, από άποψη απωλειών αμάχων, ήταν το 1ο εξάμηνο του 2011 στο Αφγανιστάν σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Τουλάχιστον 1.450 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός μεγαλύτερος κατά 15% σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% των θανάτων αμάχων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2011 αποδίδεται στους αντάρτες, το 14% στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις (αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις), ενώ δεν έχει αποδοθεί ευθύνη για το εναπομείναν 6%.

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και οι επιθέσεις αυτοκτονίας είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τα αντικυβερνητικά στοιχεία και αποτελούν την αιτία για σχεδόν το ήμισυ (49%) του συνόλου των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων.

Ο μήνας Μάιος του 2011 κατά τον οποίο 368 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους ήταν ο φονικότερος της σύγκρουσης αυτής, είχε ανακοινώσει στα μέσα Ιουνίου ο ΟΗΕ.

Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, μεταξύ τους η αστυνομία και ο στρατός του Αφγανιστάν και οι δυνάμεις της ISAF που επιχειρούν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ευθύνονται για το 14% των θανάτων αμάχων, μια μείωση 9% σε σχέση με το 2010. Ωστόσο οι αεροπορικές επιδρομές, μια από τις επίμαχες πολεμικές τακτικές, σκόρπισαν το θάνατο σε περισσότερους ανθρώπους το 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ ήταν η βασική αιτία για το θάνατο αμάχων από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, κατά τις οποίες από τις αρχές του έτους έχουν σκοτωθεί 79 άμαχοι, παρουσιάζοντας αύξηση 14%.