Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε ότι στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών μηνυμάτων από εργαζομένους της εφημερίδας News of the World της εταιρίας News Corp., που ανήκει στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, οι μάρτυρες θα καλούνται να δίνουν ένορκες καταθέσεις, προσθέτοντας ότι το αρχικό μέρος της έρευνας θα οδηγήσει στην έκδοση πορίσματος μέσα σε ένα χρόνο.
Ο Κάμερον διόρισε τον Λόρδο Εφέτη Μπράιαν Λίβισον ως επικεφαλής της έρευνας, και δήλωσε ότι όποιος ή όποια ενέχεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών μηνυμάτων στη News International, τη θυγατρική της News Corp. στη Βρετανία που είναι αρμόδια για τις εφημερίδες, δε θα πρέπει να εργαστεί ποτέ ξανά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο ψηλά κι αν βρισκόταν στην διεύθυνση της εταιρίας.
Εξ άλλου, ο Κάμερον είπε ότι η επιτροπή έρευνας θα έχει την δυνατότητα να καλέσει τους ιδιοκτήτες της εφημερίδας.
Ακόμα ο Μπράουν είπε στο κοινοβούλιο ότι είναι έτοιμος και ο ίδιος προσωπικά να καταθέσει στην επιτροπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «φυσικά».
Ο βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε να «αλλάξουν όλα» στα μέσα ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοχ μετά το ξέσπασμα του «ατιμωτικού» σκανδάλου των υποκλοπών τηλεφωνικών μηνυμάτων, που οδήγησε την διεύθυνση του ομίλου να κλείσει τη News of the World.
Ο Κάμερον, μιλώντας στη βουλή, κάλεσε τον αυστραλό μεγιστάνα των ΜΜΕ να «σταματήσει να σκέπτεται τις συγχωνεύσεις και να ξεδιαλύνει αυτό το μπέρδεμα».
Οι δηλώσεις του έγιναν πριν από την ψηφοφορία στη βουλή που αναμενόταν να οδηγήσει στην έγκριση μιας απόφασης που θα καλεί τον Μέρντοχ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του BSKyB, του μεγαλύτερου συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου της χώρας.
Και τα τρία μεγάλα κόμματα, οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι και οι Εργατικοί, έχουν συμφωνήσει να υπερψηφίσουν την πρόταση αυτή, που είναι, όπως θεωρούν, προς το «δημόσιο συμφέρον» και καλεί τη News Corp. να αποσύρει την πρότασή της για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών του δικτύου.
«Η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να μιλήσει με μια φωνή», είπε ο Κάμερον.