Ο Μασαγιόσι Σον, πρόεδρος της γιγάντιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών Softbank Corp. μαζί με κυβερνήτες επαρχιών της Ιαπωνίας συνέστησαν σήμερα ένα συμβούλιο το οποίο θα αναλάβει να διευρύνει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα που έχει συμβεί στην Ιαπωνία.

Από τις 47 ιαπωνικές επαρχίες, οι 36 αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Σον, η οποία έχει στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια.

Ο Σον ανέλαβε την πρωτοβουλία μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, απ’ ‘οπου ακόμα διαρρέει ραδιενέργεια.

Το Μάιο, ο Σον ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 80 δισεκατομμυρίων γεν (σχεδόν 720 εκατομμύρια ευρώ) για τη δημιουργία δέκα μεγάλης κλίμακας σταθμών ηλιακής ενέργειας, προσφερόμενος να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους κατασκευής τους.

Ο Σον έχει δηλώσει πως αν η Ιαπωνία κατασκευάσει ηλιακούς συλλέκτες στο 20% των αχρησιμοποίητων ή εγκαταλειμμένων αγροτικών εκτάσεων, η χώρα θα μπορεί να παράγει περίπου 50 γιγαβάτ ηλεκτρικού, ποσότητα αντίστοιχη της παραγωγής 50 πυρηνικών αντιδραστήρων. Το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας (ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής) θα αυξηθεί ως το 2020 περίπου το 20% της παραγωγής ηλεκτρικού στη χώρα, υποστήριξε.