Πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), θέτοντας νέες απαιτήσεις για την παροχή ασύλου μπροστά στη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.
Με το σχέδιο πέντε σημείων που θα παρουσιάσει σήμερα στο Βερολίνο, ένα αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Handelsblatt, το AfD σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα ζητεί πλέον «το άμεσο κλείσιμο όλων των εθνικών συνόρων από τα οποία γίνεται ανεξέλεγκτη μετανάστευση».
Επίσης θα πρέπει να ζητηθεί από όλους όσοι διαμένουν παράτυπα στο έδαφος της Γερμανίας «να αναχωρήσουν οικειοθελώς αμέσως», ενώ «έπειτα από ένα λογικό χρονικό διάστημα» οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει πλέον «να λαμβάνουν κρατική υποστήριξη». Στη συνέχεια θα πρέπει να μεταφερθούν στις πατρίδες τους ή σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής στο εξωτερικό, σημειώνει το AfD.
Εξάλλου οι πρόσφυγες η αίτηση των οποίων για χορήγηση ασύλου έχιε απορριφθεί θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη Γερμανία, όπως αναφέρεται στις προτάσεις του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία από ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή από μια άλλη ασφαλή χώρα, αυτές θα πρέπει να «σταματήσουν» το συντομότερο δυνατό.
Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις προτάσεις το AfD εκτιμά ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς παροχής ασύλου με τέτοιο τρόπο, ώστε «στο μέλλον να μην είναι δυνατόν σε οποιονδήποτε άνθρωποι από οπουδήποτε στον κόσμο να μπορεί να βασίζεται στον γερμανικό νόμο περί παροχής ασύλου».
Με τις νέες αυτές προτάσεις το AfD σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το κόμμα είχε ζητήσει σε επιστολή του προς τη γερμανική κυβέρνηση την καλύτερη προστασία των γερμανικών συνόρων.
Μεταξύ άλλων το κόμμα είχε ζητήσει τότε οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου να επεξεργάζονται απευθείας από τις πρεσβείες και «σε κέντρα πρώτης υποδοχής που βρίσκονται κοντά στη χώρα προέλευσης» των προσφύγων και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στη Γερμανία. Παράλληλα είχε επισημάνει ότι είναι απαραίτητο να επανέλθει το καθεστώς παροχής βίζας για τους μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες.