Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι είναι αδιανόητο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ όσο το Τελ Αβίβ δεν ζητάει συγγνώμη για τους εννέα τούρκους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον του πρώτου στολίσκου για τη Γάζα, τον Μάιο του 2010.

Στο κείμενο της ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Ερντογάν τόνισε ότι η άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και η καταβολή αποζημίωσης στα θύματα του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Από την Ιερουσαλήμ, ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του δήλωσε σήμερα ότι η παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ για το τι συνέβη στο «Μαβί Μαρμαρά» στις 31 Μαΐου του 2010 αναβλήθηκε προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Τουρκία και το Ισραήλ για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επρόκειτο να παρουσιάσει την έκθεση χθες ή σήμερα. Σύμφωνα όμως με το Ισραήλ, η ημερομηνία κατάθεσης της έκθεσης μετατέθηκε ώστε να υπάρξει κάποια επαναπροσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ πριν από τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας.