Απέρριψε η Σαουδική Αραβία τις επικρίσεις του Ιράν, το οποίο ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το ποδοπάτημα που σημειώθηκε την Πέμπτη κοντά στη Μέκκα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 769 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 130 Ιρανοί.
«Πιστεύω ότι οι Ιρανοί θα ήταν καλύτερο να μην εκμεταλλεύονται πολιτικά την τραγωδία αυτή που έπληξε τους ανθρώπους που εκτελούσαν τα πιο ιερά θρησκευτικά τους καθήκοντα», σχολίασε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ στη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το τραγικό ποδοπάτημα της Πέμπτης στη Μίνα.
Ο Τζουμπέιρ απάντησε ότι το Ριάντ «θα ενημερώσει για τα γεγονότα μόλις γίνουν γνωστά». «Δεν θα κρύψουμε τίποτε. Αν έγιναν λάθη, αυτοί που τα διέπραξαν θα είναι υπόλογοι», τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός. Όμως «θέλω να επαναλάβω ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα να γίνει η κατάσταση αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», κατήγγειλε ο ίδιος.
«Ελπίζω οι Ιρανοί αξιωματούχοι να φανούν πιο συνετοί απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν σε αυτή την τραγωδία και να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας», προειδοποίησε ο Τζουμπέιρ.
Αυτή η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης για την τραγωδία στη Μίνα οξύνει την ένταση μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων, οι οποίοι έχουν αντίθετες πολιτικές κυρίως σε ό,τι αφορά τη Συρία και την Υεμένη, την ώρα μάλιστα που η κατάσταση μεταξύ τους είναι τεταμένη μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Πάντως και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέκρινε το Ριάντ για τη διαχείριση της κρίσης. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η συνεργασία (της Σαουδικής Αραβίας) ήταν ανεπαρκής», τόνισε από τη Νέα Υόρκη.
«Φυσικά οι καταστάσεις είναι έκτακτες και εξαιρετικές, όμως αναμένουμε μια πιο σοβαρή δέσμευση» από το Ριάντ πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σαΐντ Οχαντί αρμόδιος του Ιρανικού Οργανισμού Προσκυνήματος, 136 Ιρανοί σκοτώθηκαν, 102 τραυματίστηκαν και 344 εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την τραγωδία της Πέμπτης.
Ιρανοί αξιωματούχοι αρμόδιοι για το χατζ επεσήμαναν ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός των θυμάτων του δυστυχήματος πλησιάζει τους 2.000 νεκρούς.
Την ώρα που τα πτώματα των Ιρανών προσκυνητών αναμένεται να επαναπατριστούν τη Δευτέρα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι «έδωσα τον κατάλογο των αγνοούμενων στις σαουδαραβικές αρχές».
«Τα πτώματα κάποιων από τους αγνοούμενους εντοπίστηκαν σε νεκροτομεία στη Σαουδική Αραβία», διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αλί Τζαναταί, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Irna, το Ριάντ ακόμη δεν έχει δώσει βίζα στην ιρανική αντιπροσωπεία υπό τον Τζανατί, την οποία η Τεχεράνη θέλει να στείλει στον τόπο της τραγωδίας.
Στο μεταξύ επικρίσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας ακούγονται και από άλλες χώρες.
Στην Τουρκία ένας αξιωματούχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατήγγειλε «την ολιγωρία» των Σαουδαράβων και πρότεινε να οργανώνει η χώρα του το χατζ κάθε χρόνο, διότι «οι ιεροί τόποι του Ισλάμ ανήκουν σε όλους τους μουσουλμάνους».
Όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε το Ριάντ κρατώντας αποστάσεις από τις «εχθρικές προς τη Σαουδική Αραβία δηλώσεις».
Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι, η χώρα του οποίου θρηνεί τρεις νεκρούς, «κάλεσε τον βασιλιά Σαλμάν να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθεί μια ενδελεχής και σε βάθος έρευνα η οποία θα εντοπίσει τυχόν ελλείψεις στη διοργάνωση του χατζ».