Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ακρόπολη της περίφημης αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία, από τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος, υποστήριξαν σήμερα ένας αρχαιολόγος και ένας ακτιβιστής.
Τουλάχιστον 13 βαρέλια με εκρηκτικά εκτοξεύτηκαν από τη Δευτέρα στην περιοχή όπου βρίσκεται η ακρόπολη η οποία, όπως και τα ρωμαϊκά ερείπια γύρω της, έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. «Δεν μπορέσαμε να εκτιμήσουμε την έκταση των ζημιών, όμως είναι βέβαιο ότι τμήματα της ακρόπολης έχουν πληγεί από αυτούς τους βομβαρδισμούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχαιολόγος Σεΐχμους Άλι, της Ένωσης για την Προστασία των Συριακών Αρχαιοτήτων.
Ο στρατός της Συρίας προσπαθεί να ανακτήσει την Παλμύρα που έχει καταληφθεί από τον Μάιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές ύψωσαν τη μαύρη σημαία τους στην ακρόπολη των Μαμελούκων Φαχρ αλ Ντιν αλ Μαάνι που χρονολογείται από το 13ο αιώνα και βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Παλμύρας. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ενέτεινε την περασμένη εβδομάδα τις αεροπορικές επιδρομές στην Παλμύρα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Χάλεντ αλ Χόμσι, έναν ακτιβιστή από την Παλμύρα, οι βομβαρδισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει «σοβαρές ζημιές στα τείχη της ακρόπολης» και το 25% από αυτά έχει καταστραφεί.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης ότι η ακρόπολη έχει υποστεί «υλικές ζημιές» μετά τις «αεροπορικές επιδρομές και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του καθεστώτος».
Αφότου κατέλαβαν την Παλμύρα, οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει πολλού θησαυρούς της αρχαίας πόλης, όπως τον περίφημο ναό του Βήλου και το άγαλμα του Λέοντα της Αθηνάς, ένα μοναδικό έργο ύψους τριών μέτρων.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, εδώ και τέσσερα χρόνια, 150.000 τουρίστες επισκέπτονταν κάθε χρόνο την Παλμύρα.