Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου μετά την
ανακάλυψη κλοπής της μεγαλύτερης ποσότητας εκρηκτικών που έχει σημειωθεί
ποτέ.  Εκτάκτως συγκαλείται στις 11 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας. 

Η κλοπή έγινε από την αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Παλωδία κάποια στιγμή μετά τις 17 Ιουλίου, οπότε και είχε γίνει ο τελευταίος έλεγχος, και ανακαλύφθηκε χθες βράδυ.

Το καθαρό βάρος της εκρηκτικής ύλης είναι 172 κιλά, είναι τύπου Τg 2 , ισπανικής κατασκευής και προέλευσης, διευκρίνισε με δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας, ο οποίος μίλησε για «εγκληματική πράξη, τα κίνητρα της οποίας διερευνούν ανακριτές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας».

Με αφορμή το περιστατικό διατάχθηκε έλεγχος και καταγραφή των εκρηκτικών υλών σε όλες τι μονάδες της ΕΦ, ενώ θα εξετασθεί και το θέμα της ασφάλειας των στρατοπέδων.

Για εξαιρετικά ανησυχητικό συμβάν, και μάλιστα σε μία μονάδα υψηλού κινδύνου, που θα έπρεπε να ήταν πρότυπο ασφαλείας, έκανε λόγο στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Η επιτροπή θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα στις 11.

Οι ενέργειες των δραστών έλαβαν χώρα από το περασμένο Σάββατο, 17 Ιουλίου, που έγινε ο τελευταίος έλεγχος στην αποθήκη, όπου φυλάγονται τα εκρηκτικά υλικά, μέχρι χθες, οπότε και έγινε αντιληπτή η απώλειά τους. Εικάζεται ότι, κατά το διάστημα αυτό, η είσοδος των δραστών στο στρατόπεδο έγινε, αφού προηγουμένως παραβίασαν μέρος της περίφραξης του σημείου δίπλα από το χώρο αποθήκευσης και αφαίρεσαν τις κλειδαριές, αντικαθιστώντας τες με άλλες.

Πιθανολογείται ότι τα πυρομαχικά κατέληξαν σε άτομα του υποκόσμου και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες.

Πηγή: Sigma Live