Η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία δεν έχει μόνο ως στόχο τη στήριξη ενός καθεστώτος που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αλλά και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση για τον κυρίαρχο ρόλο που εννοεί να διαδραματίσει η Μόσχα στην επίλυση της σύρραξης.
Περισσότερο από ποτέ, η Ρωσία τονίζει την απαρέγκλιτη συμμαχία της με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, την ώρα που αυτό δέχεται απανωτά και αποφασιστικά στρατιωτικά πλήγματα τεσσεράμισι χρόνια μετά την έναρξη του συριακού πολέμου.
Για τον λόγο αυτόν η Μόσχα έχει ενισχύσει τις τελευταίες ημέρες την παρουσία της στην επαρχία της Λαττάκειας, προπύργιο του καθεστώτος Ασαντ στο δυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο και αμερικανικές πηγές αναφέρονται στην ανάπτυξη στοιχείων πυροβολικού και τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης σε αεροπορική βάση της περιοχής και στην παρουσία δεκάδων στρατιωτών του ρωσικού πεζικού και του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας σε προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη στέγαση εκατοντάδων ατόμων.
«Οι στρατιωτικές ενισχύσεις αυτές εξηγούνται από τη βούληση της Μόσχας να προστατεύσει την παρουσία της στη Μεσόγειο. Εχουν επίσης ως στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης της Συρίας», εξηγεί ο Μπασάμ Αμπού Αμπντάλα, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Δαμασκού.
Η Μόσχα θέλει να δείξει εμφατικά ότι δεν εγκαταλείπει τους συμμάχους της, δηλώνει ο Φόλκερ Πέρτες, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας. Τη στιγμή μάλιστα που η στενή συμμαχική σχέση της Μόσχας με τη Δαμασκό είναι πολυετής, ιστορική και έχει οικοδομηθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.
Εκτοτε, η συμμαχία αυτή αντιστάθηκε σε πολλές αντιξοότητες και στην πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Πλήθος σύρων αξιωματικών και φοιτητών έχουν εκπαιδευθεί στη Μόσχα και η Συρία προσφέρει στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό την κύρια βάση του στη Μεσόγειο, στην επαρχία Ταρτούς.
«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στρατιωτική τεχνική βοήθεια», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στα υπογεγραμμένα με τη Δαμασκό συμβόλαια προμήθειας στρατιωτικού υλικού.
Η υποστήριξη αυτή διατυπώθηκε με έμφαση εκ μέρους της Μόσχας μετά τον Ιούλιο, όταν ο Ασαντ παραδέχθηκε ότι ο στρατός του είναι «καταβεβλημένος».
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ο στρατός της Δαμασκού έχει χάσει το ήμισυ σχεδόν του αρχικού δυναμικού των 300.000 ανδρών, λόγω των απωλειών κατά τις συγκρούσεις, αλλά και του κύματος λιποταξιών και της ανυποταξίας.
Η Δαμασκός προσπάθησε να αντισταθμίσει τις απώλειες συγκροτώντας τοπικές πολιτοφυλακές και επιστρατεύοντας τις δυνάμεις της λιβανικής Χεζμπολάχ και ιρανούς στρατιωτικούς ειδικούς.
Ολα αυτά δεν την απάλλαξαν από νέες ήττες, κυρίως την απώλεια του συνόλου σχεδόν της επαρχίας Ιντλεμπ, στο βορειο-δυτικό τμήμα της χώρας, απέναντι στις δυνάμεις μίας ισλαμιστικής συμμαχίας και την συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα.
Για τον Αμπού Αμπντάλα, που πρόσκειται στο καθεστώς της Δαμασκού, η Ρωσία έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους για την εκπαίδευση των συριακών στρατευμάτων σε νέα οπλικά συστήματα και κυρίως σε «ένα αεροπορικό αμυντικό σύστημα μικρού βεληνεκούς και στα τεθωρακισμένα άρματα μάχης για να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης».
Όμως, πέραν αυτής της πρακτικής διάστασης, η ρωσική επέμβαση «έχει ως πρωταρχικό στόχο να πιέσει τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές δυνάμεις να λάβουν υπ΄όψιν τη θέση της Μόσχας στο μέλλον της Συρίας», σύμφωνα με τον Ντάραγκ ΜακΝτάουελ, αναλυτή της Verisk Maprlecroft Consultancy.
Η Ρωσία επιδιώκει να πείσει τις χώρες αυτές ότι «ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να περάσει σε δεύτερο πλάνο», πίσω από την πολιτική διάσταση, λέει ο αναλυτής. Ο Πούτιν έκανε σαφώς λόγο την Τρίτη για την υποστήριξη της Μόσχας προς τη συριακή κυβέρνηση «στον αγώνα της κατά της τρομοκρατικής επίθεσης».
Σε αυτό το θέμα, «δεν υπάρχουν στα μάτια της Ρωσίας εναλλακτικές επιλογές πέραν του σύρου προέδρου», σύμφωνα με τον Αμπού Αμπντάλα.
Η Ρωσία πρότεινε την διεύρυνση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους ώστε να περιλάβει το καθεστώς της Δαμασκού, αλλά η κατηγορηματική άρνηση που εισέπραξε ανάγκασε τη Μόσχα να ενεργήσει μονομερώς, σύμφωνα με σύρο πολιτικό αξιωματούχο προσκείμενο στο καθεστώς.
Για τον Αλεξάντρ Γκολτζ, ανεξάρτητο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα στη Μόσχα, «η ρωσική ηγεσία βρίσκει ότι η ιδέα του μεγάλου αντιτρομοκρατικού συνασπισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ελπίζουν ότι θα βγουν από τη διεθνή απομόνωση χάρη στην ιδέα του μεγάλου συνασπισμού».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται ότι θα υπερασπισθεί αυτήν τη θέση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επανέλαβε πάντως ότι «ο Ασαντ δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει αξιόπιστο μέλος» του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε χθες ότι η Ρωσία, θα συγκαλέσει ειδική υπουργική συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου για να συζητηθούν οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.
Η Μόσχα, η οποία ανέλαβε στις αρχές του Σεπτεμβρίου την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάνει λόγο για νέες πρωτοβουλίες οι οποίες “θα είναι αφιερωμένες στις συρράξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο πλαίσιο της τρομοκρατικής απειλής”.