Επιτελείο συντονισμού των ενεργειών που αφορούν την άφιξη των προσφύγων στην Κροατία φτιάχνει η χώρα, με τους πρόσφυγες να φτάνουν με τρένα και λεωφορεία μέσω Σερβίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας ανακοίνωσε, σήμερα, ότι συνολικά 5.650 πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα από διάφορες διαβάσεις και ότι έως τις τρεις τα ξημερώματα ήταν αυξημένη η κίνηση στα σύνορα.

Η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία. Οι πρόσφυγες φθάνουν μέσω των συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία, Μπέζνταν Μοστ-Μπάτινα, Μπάτσκα Παλάνκα Ίλοκ και Σιντ Τοβάρνικ. Αρκετοί πρόσφυγες βρίσκονται στο σιδηροδρομικό σταθμό στο χωριό Τοβάρνικ και περιμένουν να επιβιβαστούν για να μεταφερθούν σε κέντρα καταγραφής.

Στη διάρκεια της νύχτας περίπου 800 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής Γέζεβο. Οι πρώτοι πρόσφυγες άρχισαν να φθάνουν σήμερα το πρωί και στο κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στο προάστιο Ντουγκάβε του Ζάγκρεμπ. Πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και γειτονικές χώρες με λεωφορεία ταξιδεύουν από τη νότια Σερβία έως τα σύνορα με τη Κροατία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω μαζικής άφιξης προσφύγων είναι έτοιμο σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα.

«Έχουμε ετοιμάσει σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκτακτο σχέδιο, αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί γρήγορα από την κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Όστογιτς, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χθες στο Ζάγκρεμπ λέγοντας ότι οι προσπάθειες των προσφύγων να έρθουν στην Ευρώπη «σίγουρα δημιουργούν κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν έχει δει ξανά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο κ. Όστογιτς επέκρινε όλους εκείνους που λένε ότι η Κροατία θα πρέπει να ενεργήσει, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Δανία, που έχουν εισαγάγει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα και τόνισε ότι δεν ξέρουν τι λένε, καθώς όπως υπενθύμισε, οι χώρες αυτές έλαβαν την απόφαση σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν. «Και πώς η Κροατία να τον ενεργοποιήσει, όταν ποτέ δεν τον έχει απενεργοποιήσει. Στην Κροατία είναι πάντα σε ισχύ έλεγχος των συνόρων» δήλωσε.

Η Κροατία δεν ήταν μέχρι τώρα χώρα προορισμού για τους πρόσφυγες, αλλά είναι λογικό να τίθεται ζήτημα μαζικής άφιξης που οφείλεται στο τείχος που κατασκεύασε η Ουγγαρία και στις ποινές που επιβάλλει σε όσους προκαλούν φθορές ή επιχειρούν να το περάσουν.

Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βέσνα Πούσιτς δήλωσε χθες ότι η Κροατία έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την άφιξη πολλών χιλιάδων προσφύγων, αλλά όχι δεκάδων χιλιάδων και επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή η Κροατία θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης και άλλων χωρών.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κροατίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Άμυνας, Άντε Κοτρομάνοβιτς θα βοηθήσουν στον συντονισμό των δράσεων και θα προσφέρει σκηνές με τον απαραίτητο εξοπλισμό και κρεβάτια για τους πρόσφυγες που φθάνουν στο Βίνκοβατς στην επαρχία Βούκοβαρ-Σρεμ και στο Τσέπιν στην επαρχία Όσιεκ -Μπαράνια.