Ουγγρικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο για παράνομη διέλευση του φράχτη που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία έναν Ιρακινό και διέταξε την απέλασή του. Είναι η πρώτη απόφαση που παίρνει ένα δικαστήριο στο πλαίσιο της νέας κατασταλτικής πολιτικής που ασκεί η Ουγγαρία έναντι των μεταναστών.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα στους άλλους, στους εν δυνάμει ενόχους, ότι δεν πρέπει να διαπράξουν το έγκλημα αυτό», είπε στο δικαστήριο ο δικαστής Κρίστιαν Κεμένες.

Στον κατηγορούμενο, που δήλωσε στο δικαστήριο πως ονομάζεται Σουάντι Τάλιμπ, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ουγγαρία για έναν χρόνο. Είχε διασχίσει τον φράχτη χθες, πρώτη ημέρα που άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα καταστολής.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ είχε μεταδώσει πως η αστυνομία της Ουγγαρίας ξεκίνησε χθες ποινική διαδικασία σε βάρος 35 ανθρώπων για παράνομη διέλευση των συνόρων της χώρας με τη Σερβία.

Το MTI μετέδωσε πως οι ουγγρικές αρχές παρέλαβαν 94 αιτήσεις ασύλου σε δύο ειδικές ζώνες τράνζιτ χθες, από τις οποίες οι 19 απορρίφθηκαν και επτά εφεσιβλήθηκαν. Ανέφερε πως 74 άνθρωποι, 13 οικογένειες και δύο ηλικιωμένοι υπέβαλαν αίτημα για ειδική μεταχείριση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ουγγρική αστυνομία, οι προσαγωγές μεταναστών ήταν μόλις 366 χθες σε σύγκριση με 9.380 τη Δευτέρα.