Αυτή την εβδομάδα θεωρείτο πιθανό να ανακοινωθεί η ετυμηγορία στη δίκη του ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο και πλέον από τις ιρανικές αρχές και κατηγορείται για κατασκοπεία, όπως φέρεται να είχε δηλώσει η δικηγόρος του από τις αρχές του μήνα.
Κάτι ωστόσο που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Η Washington Post χαρακτηρίζει τις κατηγορίες σε βάρος του 39χρονου Ρεζαϊάν, ο οποίος έχει διπλή, αμερικανική και ιρανική υπηκοότητα, «αλλόκοτες» και έχει καλέσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συμβάλει προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του.
«Δεν ενδιαφερόμαστε να τον δούμε να παραμένει στις φυλακές μας, δεν θέλουμε να συνεχίσει να είναι στις φυλακές μας», επέμεινε ο Ιρανός κοινοβουλευτικός μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση διότι βρίσκεται στα χέρια «του δικαστικού σώματος» του Ιράν.
«Καταβάλλονται αυτή τη στιγμή ορισμένες προσπάθειες και ελπίζω ότι το πρόβλημα θα λυθεί», ανέφερε.
Ο Ομπάμα έχει καλέσει την Τεχεράνη να απελευθερώσει τον Ρεζαϊάν και άλλους δύο Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται σε ιρανικές φυλακές, τους Σαΐντ Αμπεντινί και Αμίρ Χεκματί, καθώς και να συμβάλει να εντοπιστεί ο Ρόμπερτ Λέβινσον, Αμερικανός ιδιωτικός ερευνητής ο οποίος είχε εξαφανιστεί στην ιρανική επικράτεια πριν από οκτώ χρόνια και η τύχη του εξακολουθεί να αγνοείται.
Ο Ρεζαϊάν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια, συνελήφθη μαζί με την Ιρανή σύζυγό του Γεγκανέχ Σαλεχί στο σπίτι τους στην Τεχεράνη την 22η Ιουλίου 2014. Η Σαλεχί απελευθερώθηκε αργότερα, αλλά σε βάρος του δημοσιογράφου, ο οποίος ήταν ο ανταποκριτής της Ουάσινγκτον Ποστ στην Τεχεράνη για δύο χρόνια, απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί κατασκοπείας.
Εξάλλου, σε μια συνέντευξή του στην αμερικανική δημόσια ραδιοφωνία NPR, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ανταλλαγή κρατουμένων, στην οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ο Ρεζαϊάν.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν «πρακτικοί τρόποι» για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του δημοσιογράφου, ο Λαριτζανί απάντησε «προφανώς υπάρχουν», υπενθυμίζοντας ότι Ιρανοί είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Ερωτηθείς εάν αναφέρεται σε μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων, ο Λαριτζανί απάντησε πως αυτή είναι «μία από τις πιθανότητες» που υπάρχουν. «Τα δικαστικά συστήματα των δύο χωρών θα μπορούσαν να βρουν και άλλες πιθανότητες. Επαφίεται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει», πρόσθεσε.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μετά την κρίση των ομήρων που διήρκεσε 444 ημέρες κατά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Όμως η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας τροφοδότησε ελπίδες περί βελτίωσης των διμερών σχέσεων.