Την παραίτηση του προέδρου της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, τον οποίο η γενική εισαγγελία της χώρας κατηγορεί πως ενέχεται σε κύκλωμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, απαίτησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που βγήκαν χθες στους δρόμους κρατώντας στα χέρια πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «η Γουατεμάλα δεν έχει πρόεδρο», ενώ πολλές εταιρείες έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ένδειξη υποστήριξης στις κινητοποιήσεις.
«Δεν μπορεί πλέον να παριστάνει ότι δεν βλέπει, να αγνοεί το γεγονός πως ο λαός δεν τον θέλει πια», ανέφερε ένας 25χρονος διαδηλωτής αναφερόμενος στον πρόεδρο.
Ο 64χρονος Πέρες, στρατηγός εν αποστρατεία, επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γουατεμάλας ενέκρινε αυτή την εβδομάδα το αίτημα της γενικής εισαγγελίας να κινηθεί διαδικασία αποπομπής του Πέρες λόγω της φερόμενης εμπλοκής του σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει την αποπομπή και την άρση της ασυλίας του προκειμένου ο πρόεδρος να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
Ο Πέρες επιβίωσε μιας πρώτης απόπειρας να αρθεί η ασυλία του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Το κοινοβούλιο ονόμασε μια πενταμελή επιτροπή για να κρίνει εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την παραπομπή του προέδρου στη δικαιοσύνη.
Η πίεση που δέχεται ο Πέρες να παραιτηθεί κορυφώνεται. Αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ίδια τύχη με αυτή της πρώην αντιπροέδρου του. Η Ροξάνα Βαλδέτι, η οποία είχε παραιτηθεί τον Μάιο λόγω του ότι φέρεται αναμεμιγμένη στο ίδιο σκάνδαλο με τον Πέρες, συνελήφθη και προφυλακίστηκε.
Η γενική εισαγγελέας Θέλμα Αλντάνα υποστηρίζει πως ο Πέρες ήταν επικεφαλής δικτύου διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και αξιωματούχων που επέτρεπε σε εισαγωγείς να μην καταβάλλουν δασμούς, με αντάλλαγμα δωροδοκίες.
Το κύκλωμα, που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία La Linea («η γραμμή»), λόγω μιας τηλεφωνικής γραμμής που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, απάλλασσε εισαγωγικές εταιρείες από την υποχρέωση καταβολής δασμών με αντάλλαγμα μαύρο χρήμα που μοιραζόταν σε πολιτικούς και κρατικούς υπαλλήλους, σύμφωνα τα στοιχεία της έρευνας.
Αν και επέμεινε πως θα παραμείνει στην εξουσία ως το τέλος της θητείας του —αυτή λήγει τον Ιανουάριο του 2016— ο πρόεδρος είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γουατεμάλας ότι έχει την επιλογή της παραίτησης.
«Είναι μια προσωπική απόφαση, ζήτησα από το θεό να μου δώσει σοφία και να με φωτίσει ώστε να λάβω τις καλύτερες αποφάσεις για τον λαό της Γουατεμάλας», είπε ο Πέρες.
Οι κατηγορίες σε βάρος του Πέρες εντάσσονται στην σειρά των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για υποθέσεις διαφθοράς που συνταράσσουν τη Γουατεμάλα τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Έρευνες έχουν ξεκινήσει σε βάρος πολιτικών και της αντιπολίτευσης, κάτι που μειώνει τις ελπίδες τους για μια άνετη νίκη στις επικείμενες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ουδείς υποψήφιος θα εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτείται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο την 6η Σεπτεμβρίου και ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, την 25η Οκτωβρίου.