Με την Γαλλίδα υπουργό οικονομικών να θεωρείται το φαβορί, αρχίζει σήμερα τι απόγευμα η συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσει τις υποψηφιότητες για τη θέση του γενικού διευθυντή.

Είναι πιθανό μάλιστα να κάνει αμέσως την επιλογή ανάμεσα στην Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Τα 24 μέλη του συμβουλίου- 23 άνδρες και μία γυναίκα- θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι το αργότερο την Πέμπτη τον αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος-Καν , με συναίνεση και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, με ψηφοφορία.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ κέρδισε χθες τη σημαντική για τη διαδικασία επιλογής υποστήριξη της Κίνας, γεγονός που φέρνει στα δέκα τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης που τάσσονται υπέρ της ανάδειξής της σε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ.

Απέναντί της, ο Αγκουστίν Κάρστενς υπολογίζει στην υποστήριξη του Μεξικανού συμπατριώτη του και των εκπροσώπων της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά, ενώ και ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας άφησε να εννοηθεί ότι θα τον υποστηρίξει.

Οι δύο χώρες που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό μελών στο συμβούλιο της διοίκησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, δεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς κάποιον από τους δύο υποψηφίους.

Όμως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ άφησε να εννοηθεί χθες ότι η επιλογή είναι πιθανόν να γίνει ήδη από σήμερα υπέρ της Κριστίν Λαγκάρντ.