Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Δύσης ανοίγει σοβαρές επιχειρηματικές δυνατότητες στο τουρκικό επιχειρηματικό, επενδυτικό και εμπορικό κεφάλαιο, εκτιμούν οικονομολόγοι στην Άγκυρα.
Σε πρώτη φάση, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση ενός ισχυρού πλαισίου εξαγωγής προϊόντων της προς την αγορά του Ιράν, με δεδομένη την εφαρμογή της συμφωνίας προνομιακής μεταχείρισης με το Ιράν, η οποία υπεγράφη το 2014 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Η συμφωνία αυτή μειώνει ή διαγράφει δασμούς σε εκατοντάδες αγαθά, αλλά και υπηρεσίες.
Ο οικονομικός όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν, καταγράφεται στα 13,7 δισ. δολάρια, ενώ αναμένεται ότι με την άρση του διεθνούς εμπάργκο μπορεί να φτάσει στα 30 δισ. δολάρια, μέσα στην επόμενη διετία.
Η Τουρκία διαβλέπει δυνατότητες αύξησης του εξαγωγικού της εμπορίου με το Ιράν στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, των γενικών καταναλωτικών ειδών, των ηλεκτρονικών, των οικιακών συσκευών, αλλά και των συσκευών σύγχρονης τεχνολογίας, γενικής χρήσης.
Η Τουρκία μπορεί, επίσης, να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά, οικονομικά και εμπορικά τη συνοριακή γραμμή της με το Ιράν, καθώς στην περιοχή αυτή μπορούν να εγκατασταθούν τα κέντρα διοίκησης και λήψης αποφάσεων, τόσο τουρκικών όσο και ιρανικών επιχειρήσεων, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους στην πορεία ανάπτυξης της ιρανικής οικονομίας.