Προειδοποιήσεις και απειλές εκτόξευσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ότι «θα χτυπήσει σκληρά» τους αντιπολιτευόμενους που καλούν σε απεργίες και διαδηλώσεις την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μία χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση.

«Οι αντιπολιτευόμενοι καλούν από το Μινσκ μέσω του Διαδικτύου, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σε απεργία. Θα εξετάσω, θα παρακολουθήσω και στη συνέχεια θα τους χτυπήσω τόσο σκληρά ώστε να μην έχουν την ευκαιρία να διαφύγουν στο εξωτερικό» δήλωσε ο Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία ο Αλεξάντρ Λουκασένκο πριν περίπου 17 χρόνια. Η χώρα προέβη εξ αιτίας της κρίσης σε υποτίμηση του ρουβλίου, η οποία προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες από δεκάδες ανθρώπους στα σύνορα με την Πολωνία τις οποίες διέλυσε η αστυνομία.

«Διοργανώνουν απεργίες επειδή δεν τους επιτρέπουμε να βγάζουν έξω από τη χώρα καύσιμα, τσιγάρα και άλλα προϊόντα χωρίς χρέωση» επεσήμανε ο Λουκασένκο όπως μετέδωσε το πρακτορείο BeITA.

Χθες περίπου 200 αυτοκινητιστές μπλόκαραν ένα συνοριακό φυλάκιο για τρεις ώρες για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα κατά της κρίσης, προτού τους διαλύσει η αστυνομία.

Ο Λουκασένκο δέχεται συχνά επικρίσεις από τη Δύση για τη βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης.